Może karpatka?
W Polsce bardzo dużą popularnością cieszy się karpatka, czyli ciasto z dwóch płatów ciasta parzonego, przełożonych kremem, do przygotowania którego potrzebujemy litr mleka, szklankę cukru, opakowanie cukru wanilinowego, po cztery łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, dwa żółtka, 2 łyżki likieru jajecznego (np. ajerkoniaku) oraz półtorej kostki masła. Trzy szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę mleka miksujemy z mąką, ajerkoniakiem i żółtkami. Wylewamy miksturę na gorące mleko i bardzo energicznie mieszamy na ogniu, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce do schłodzonej masy, cały czas miksując. Następnie nakładamy krem na płat ciasta ptysiowego i przykrywamy drugim. Karpatka powinna spędzić co najmniej trzy godziny w lodówce.