Popcorn
Gotowy popcorn, który serwują nam w kinach i z automatu np. na ulicznych festynach, przygotowywany jest z dużą ilością tłuszczu i soli. Jest wówczas przekąską zdecydowanie niezdrową i bardzo kaloryczną. Dodatkowo jedzenie prażonej kukurydzy bardzo "wciąga", żeby się nasycić, trzeba zjeść naprawdę dużo. Co gorsza zazwyczaj sięgamy po ten smakołyk wieczorem, np. w kinie, a zjedzenie tak kalorycznego posiłku na noc negatywnie wpłynie na nasz sen.
Zdecydowanie lepiej przygotować popcorn w domu - z niewielkim dodatkiem soli. Wówczas nie trzeba się go tak obawiać, bo szklanka uprażonego popcornu bez tłuszczu to zaledwie 30 kcal. Poza tym kukurydziane ziarna, podobnie jak samo warzywo, zawierają wiele cennych składników - potas, sód, wapń, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i sporo białka. Ja jednak nie jestem zwolenniczką spożywania kukurydzy, a szczególnie popcornu, zbyt często i w dużych ilościach, bo zawiera sporo cukru. Umiar przede wszystkim.