Mrożone napoje
Lodowe oranżady lub półpłynne wodne sorbety to jeden z najnowszych wynalazków kulinarnych, przynajmniej w Polsce. Przyciąga już sam automat z kolorowymi zmrożonymi napojami, stale poruszanymi przez mieszadełka. Niestety zazwyczaj nie mamy pojęcia, co w takim lodowym napoju siedzi. Z pewnością jest woda, cukier (sądząc po smaku całkiem sporo) i oczywiście nadające wspaniałe kolory barwniki, najczęściej sztuczne. Barwniki spożywcze teoretycznie nie są szkodliwe, ale z całą pewnością nie mają pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, dlatego radziłabym ich unikać, a przede wszystkim nie podawać ich dzieciom i alergikom. Latem pragnienie najlepiej ugasi woda, a jeśli mamy ochotę na bardziej treściwy napój o intensywniejszym smaku, postawmy raczej na świeżo wyciśnięty sok np. z pomarańczy, do którego możemy dodać pokruszony lód.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl