Sos tatarski
Doskonałym dodatkiem do grillowanej ryby lub mięs jest sos tatarski. Jego tajemnica to idealnie skomponowane dodatki – korniszony, marynowane grzybki, ogórki. Można także dodać szczypiorku, natki pietruszki i kaparów.
Co znajdziemy w słoiczku w sklepie? Przyjrzyjmy się produktowi marki Oak Lane z Tesco. Na pierwszym miejscu w składzie mamy olej. Dalej – warzywa konserwowe, cukier, żółtko w proszku, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, gorczyca, szczypiorek suszony, sorbinian potasu, guma ksantanowa, aromat, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA). – Warto wybierać sosy bez konserwantów (np. sorbinan potasu, beznzoesan sodu). Zwróćmy też uwagę na zawartość cukru. Unikajmy też syropu glukozowo-fruktozowego, który szkodzi naszemu zdrowiu. Lepiej przygotować taki sos w domu, na bazie majonezu, warzyw i przypraw – podsumowuje Anna Wieczorek.