Sos hamburgerowy
Na grillu możemy przygotować steki i burgery. Smak mięsa dopełni sos hamburgerowy. Pasuje on także do lekkich sałatek z warzyw i pieczonych ziemniaków. Po co przepłacać kupując gotowe sosy hamburgerowe, jeśli z łatwością można zrobić je samemu.
W sosie hamburgerowym Mikado z Lidla znajdziemy wiele niezbyt zdrowych dodatków. Zaczyna się całkiem nieźle – koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy. Dalej jest już nieco mniej wesoło, a skład ciągnie się przez wiele linijek – syrop glukozowo-fruktozowy, jogurt, ocet spirytusowy, ogórki konserwowe, skrobia modyfikowana kukurydziana, cebula, przyprawy, sól, żółtko jaja kurzego, białko mleka, zioła, substancja zagęszczająca, guma ksantanowa, aromaty. – Producenci chcą na nas oszczędzić. Dlatego zwracajmy uwagę na etykiety. Zagęstniki i woda zaraz na początku składu powinny wzbudzać nasze zastanowienie – mówi Anna Wieczorek. Domowy sos do burgerów przygotujemy z majonezu, musztardy i keczupu. Składniki łączymy w równych proporcjach. Do tego ulubione przyprawy – czosnek, zioła, odrobina cukru. Sos odstawiamy na chwilę do lodówki do przegryzienia.