Sos czosnkowy
Grillowany kurczak lub warzywa doskonale będą smakowały z sosem czosnkowym. Czosnek poprawia również smak tłustych mięs, dlatego taki sos jest niezastąpiony również do karkówki czy kiełbasek.
Na sklepowych półkach znajdziemy sosy i dipy czosnkowe różnych marek. Różnią się ceną i składem. Co znajdziemy w sosie Winiary? Olej rzepakowy, wodę, ocet, warzywa (czosnek, cebula), cukier, żółtko, musztardę, sól, białka mleka, kwas cytrynowy, substancję zagęszczającą (guma guar), liść pietruszki, przeciwutleniacz (E 385), kurkumę. Okazuje się, że w sosie czosnkowym jest jedynie 2,2 proc. czosnku! Dlatego o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie takiego sosu w domu. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z posiekanymi lub przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku (w ilości takiej, jaka nam odpowiada). Do tego sól, pieprz, odrobina cukry i ulubione zioła. Do jogurtu można dodać także 2-3 łyżki majonezu, odrobinę musztardy, keczupu lub sosu Worcestershire.