Co podać do grillowanej karkówki?
Testujemy popularne sosy do mięs
Smak potraw z grilla doskonale podkręci musztarda. Historia tego sosu wytwarzanego z ziarnem gorczycy sięga niemal dwóch tysięcy lat. – Gorczyca ma działanie bakteriobójcze, pobudza produkcję soku żołądkowego i obniża ciśnienie krwi – mówi Anna Wieczorek, dietetyk Nutri Creative. W sklepach znajdziemy wiele rodzajów musztardy. Do najpopularniejszych należą – Dijon, francuska, delikatesowa, sarepska, kremska, stołowa, rosyjska. Różnią się smakiem, kolorem i stopniem zmielenia ziaren. W musztardzie Dijon marki Develey na pierwszym miejscu w składzie jest niestety woda. Dalej znajdziemy gorczycę, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. – Musztarda, podobnie jak keczup, jest trwała. Dlatego nie potrzeby dodawania do niej konserwantów. Sosy musztardowe mogą mieć w składzie zagęstniki. Wśród dodatków smakowych popularnych w musztardach występują cukier, sztuczny miód lub syrop glukozowo-fruktozowy oraz chrzan – tłumaczy Anna Wieczorek. Musztardę z łatwością przygotujemy w domu. Musimy jedynie zaopatrzyć się w ziarna gorczycy. Do tego ocet winny (jest znacznie łagodniejszy niż spirytusowy), sól i cukier. Gorczycę należy rozetrzeć w moździerzu, by uzyskać pożądaną grubość. Następnie przesypujemy ją do słoiczka i zalewamy octem winnym. Słoiczek odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach dodajemy przyprawy. Możemy też zaszaleć z innymi dodatkami – miodem, chrzanem czy kurkumą. To wszystko.