Sos barbecue
Świetnym uzupełnieniem grillowanych potraw z wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka jest klasyczny amerykański sos barbecue. Jest słodki, gęsty, ma czerwonawy kolor i pachnie wędzonym dymem. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik.
Bazą jest sos pomidorowy, czosnek i sól. Słodyczy nadaje brązowy cukier lub miód. Do tego ocet lub sok z cytryny, odrobina tabasco i inne dodatki takie jak whisky, suszone śliwki, przyprawy. A co znadziemy w gotowym sosie marki Heinz? Lista składników jest długa. Przecier pomidorowy, cukier, ocet, cukier brązowy, cebula, czerwona papryka, sok pomarańczowy, skrobia modyfikowana, sól, korniszony, sok cytrynowy, przyprawy, aromat, ekstrakt przypraw i ziół, aromat dymu wędzarniczego. – Im krótszy skład, tym lepiej. Tą zasadą powinniśmy się kierować podczas zakupów – wyjaśnia Anna Wieczorek. – Warto zwrócić także uwagę na miejsce danego składnika w składzie produktu. Składniki są podawane, od tego, którego jest w składzie najwięcej, do użytego, w najmniejszej ilości. Uwaga na cukier – jeżeli jest wymieniony na drugim miejscu – będzie go dużo w produkcie. Bądźmy też wyczuleni na dodatek konserwantów i zagęstników. Unikajmy ich.