Tost z masłem pietruszkowo-czosnkowym
Choć nie zawsze możemy sobie pozwolić na zjedzenie czosnku na śniadanie, tost z masłem pietruszkowo- czosnkowym może stanowić świetny dodatek do lunchu, obiadu, albo po prostu kolację.
Alicja Wałdoch, dietetyk medyczny: - Pełnoziarnisty chleb zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Te składniki wykazują korzystne działanie na układ nerwowy, dzięki czemu lepiej znosimy stres i nie poddajemy się jesiennej aurze za oknem. Należy pamiętać, aby pieczywo i produkty pełnoziarniste bogate w węglowodany złożone stanowiły 55-60 proc. udziału energetycznego w diecie. Masło bogate jest w witaminę A rozpuszczalną w tłuszczach, jednak w jego spożyciu zachowujemy umiar. Natka pietruszki obfituje w składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas, wapń, oraz witaminy: b-karoten, B1, B2, B6, C. Chroni nas przed wolnymi rodnikami, działając antyoksydacyjnie. Czosnek jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Ze względu na specyficzne związki chemiczne wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Dodatek tych dwóch produktów bogatych w składniki odżywcze, pozytywnie wpłynie na organizm. Zaleca się dodawanie natki pietruszki oraz innych zielonolistnych przypraw
do zup, sałatek, kanapek.