Po czwarte - jedz powoli
Celebrowanie jedzenia pomoże uniknąć wahań wagi. Na urlopie nie musimy się spieszyć, dlatego zamiast biegać od jednego zabytku do drugiego, znajdźmy czas na leniwy obiad lub kolację w gronie znajomych. Na spożywanie każdego posiłku powinniśmy przeznaczyć około 45 minut. Celebrowanie jedzenia pomoże uniknąć wahań wagi. Na urlopie nie musimy się spieszyć, dlatego zamiast biegać od jednego zabytku do drugiego, znajdźmy czas na leniwy obiad lub kolację w gronie znajomych. Na spożywanie każdego posiłku powinniśmy przeznaczyć około 45 minut. Dlaczego? Otóż, jeśli jemy zbyt szybko, nasz mózg nie nadąża z wysyłaniem sygnałów, że głód został zaspokojony i w efekcie pochłaniamy więcej. Lepiej jest także jeść częściej, a mniej. Zamiast obfitego śniadania rano i kolacji pod wieczór, pamiętaj, by zjadać niewielkie porcje pięć razy w ciągu dnia. W ten sposób unikniesz gwałtownych spadków glukozy we krwi, podkręcisz metabolizm i, co najważniejsze, nie będziemy miewać ataków wilczego głodu.