Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 65 praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Każdy twój wakacyjny wyjazd kończy się nadbagażem w postaci dodatkowych kilogramów? Wcale nie musi tak być. Dowiedz się, jakich zasad trzeba przestrzegać, co wybierać w hotelowych bufetach i restauracjach, by nie przytyć w czasie urlopu.

Wczesną wiosną zaczynamy restrykcyjne diety, kupujemy buty do biegania albo karnet na siłownię. Wszystko po to, by latem pochwalić się nienaganną figurą na plaży. Z entuzjazmem obserwujemy, jak kolejne kilogramy lecą w dół. Aż przychodzi ten upragniony urlop. Pakujemy walizki i na dwa tygodnie zapominamy o codziennych obowiązkach.Podczas wakacyjnych wyjazdów lubimy sobie pofolgować. Słodkie lenistwo przy hotelowym basenie czy na plaży, kolorowe drinki, przekąski, desery, kolacje w gronie przyjaciół. Niczego sobie nie odmawiamy, bo przecież wakacje są tylko raz w roku i tych kilka gofrów czy lodów na pewno nam nie zaszkodzi. A kiedy wracamy do domu ze zdziwieniem odkrywamy, że ulubiona sukienka zrobiła się trochę za ciasna. Brzmi znajomo? Wystarczy poznać kilka zasad, a wtedy na pewno poza pamiątkami, nie przywieziemy z urlopu nadbagażu w postaci dodatkowych kilogramów.
Zobacz wideo: Jak zdrowo jeść

/ 6Po pierwsze - umiar

Obraz
© 123RF.COM

Podczas wakacji chcemy odpocząć, odstresować się, spędzić beztrosko czas. Ale to nie znaczy, że mamy wyłączyć wszelkie hamulce i niczego sobie nie odmawiać, objadając się bez ograniczeń wszystkim, co znajdzie się w zasięgu naszej ręki i oczu. Przez chwilę możemy poczuć się błogo, jedząc trzecią porcję lodów czy ociekających tłuszczem frytek ze smażoną rybą, ale ta błogość szybko minie, jeśli resztę urlopu lub przynajmniej dnia będziemy musieli spędzić w toalecie. Mimo wszystko masz ogromną ochotę na coś niezdrowego? W porządku, ale wybierz opcję najmniej tuczącą. Do smażonej rybki zamiast frytek wybierz surówkę bez majonezu. Natomiast do lodów czy gofrów zamiast bitej śmietany, polewy czy frużeliny, zamów świeże owoce. Nie ulegaj jednak takim pokusom zbyt często, inaczej odbije się to na twojej sylwetce.

/ 6Po drugie - ostrożnie w bufecie i restauracji

Obraz
© 123RF.COM

Podróże to fantastyczna przygoda kulinarna. Ciężko jest zrezygnować z próbowania lokalnych przysmaków. Jednak wystrzegaj się pułapek. Szwedzki stół w hotelowym bufecie ugina się pod ciężarem słodkich babeczek, rogalików, słodzonych płatków śniadaniowych, opiekanych kiełbasek i tostów z żółtym serem? Pomyśl więc, jak ugnie się twoja waga, kiedy wrócisz z urlopu. Zamiast sięgać po przekąski, które dostarczą twojemu organizmowi jedynie pustych kalorii, cukru i tłuszczu, wybierz pełnoziarniste pieczywo, chudą wędlinę, owoce, twarożek, jajka. Takie śniadanie da ci energię na wiele godzin. W restauracjach unikaj smażonych potraw. Zamów grillowanego kurczaka z warzywami, sałatkę z kozim serem, owoce morza, pieczoną rybę z opiekanymi ziemniakami. Pizza? Czemu nie, zwłaszcza jeśli odpoczywasz we Włoszech. Zrezygnuj jednak z salami i podwójnego sera na rzecz świeżych warzyw. Możliwości jest naprawdę wiele. Odwiedzając fast foody, nie kupuj hamburgerów czy hot-dogów, ociekających majonezowym sosem. Zdrowszym i mniej tuczącym rozwiązaniem będzie np. tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. Zamiast słodkich, gazowanych napojów zamów wodę, sok warzywny lub naturalny sok owocowy.

/ 6Po trzecie - czerwone wino zamiast kolorowego drinka

Obraz
© 123RF.COM

Alkohol to puste kalorie. Poza tym pobudza apetyt i utrudnia metabolizm, dlatego postaraj się ograniczyć jego picie do minimum. Upał, woda i mocny drink to bardzo niebezpieczne połączenie. Do obiadu zamów więc wytrawne czerwone wino zamiast kufla jasnego piwa. Pół litra chmielowego napoju to aż 250 kalorii. Lepsze jest ciemne, zawiera bowiem sporo przeciwutleniaczy. Ale w tym przypadku także zachowaj umiar. Jeśli kusi cię fantazyjny drink z parasolką, wybierz ten na bazie naturalnego soku.

/ 6Po czwarte - jedz powoli

Obraz
© Shutterstock.com

Celebrowanie jedzenia pomoże uniknąć wahań wagi. Na urlopie nie musimy się spieszyć, dlatego zamiast biegać od jednego zabytku do drugiego, znajdźmy czas na leniwy obiad lub kolację w gronie znajomych. Na spożywanie każdego posiłku powinniśmy przeznaczyć około 45 minut. Celebrowanie jedzenia pomoże uniknąć wahań wagi. Na urlopie nie musimy się spieszyć, dlatego zamiast biegać od jednego zabytku do drugiego, znajdźmy czas na leniwy obiad lub kolację w gronie znajomych. Na spożywanie każdego posiłku powinniśmy przeznaczyć około 45 minut. Dlaczego? Otóż, jeśli jemy zbyt szybko, nasz mózg nie nadąża z wysyłaniem sygnałów, że głód został zaspokojony i w efekcie pochłaniamy więcej. Lepiej jest także jeść częściej, a mniej. Zamiast obfitego śniadania rano i kolacji pod wieczór, pamiętaj, by zjadać niewielkie porcje pięć razy w ciągu dnia. W ten sposób unikniesz gwałtownych spadków glukozy we krwi, podkręcisz metabolizm i, co najważniejsze, nie będziemy miewać ataków wilczego głodu.

/ 6Po piąte - porcja ruchu każdego dnia

Obraz
© Shutterstock.com

Wiadomo, że w czasie urlopu lubimy po prostu poleniuchować. Tym bardziej, jeśli należymy do tej grupy ludzi, która nie lubi aktywnie spędzać wolnego czasu. Spędzenie jednak dwóch tygodni na leżaku jest dość kiepskim pomysłem. Spacery, jazda na rowerze, pływanie, aerobik w wodzie, taniec, gra w siatkówkę na plaży, nie tylko przysłużą się twojej sylwetce, ale także poprawią humor. W czasie wysiłku fizycznego wydzielają się endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień