Banany afrykańskie
W kuchniach egzotycznych banany stanowią jeden z najważniejszych składników potraw obiadowych. Tak naprawdę pełnią rolę naszych ziemniaków. Smak jednak jest inny...
Składniki: trzy banany, duża cebula, pół szklanki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych (jeśli mamy tylko solone, można je wypłukać pod ciepłą wodą), łyżeczka cukru, dwa żółtka, łyżeczka curry, pół szklanki soku z cytryny, sól i pieprz.
Przygotowanie: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy orzeszki, curry, połowę soku cytrynowego, sól i pieprz. Smażymy kilka minut, uważając, by się nie przypaliło. Banany obtaczamy w rozkłóconych żółtkach i smażymy na drugiej patelni. Gdy są chrupiące wyjmujemy je i wkładamy na chwilę do sosu z cebuli i orzeszków. Podajemy z ryżem.