Co dziś na obiad? Banan!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Banany na różne sposoby

Obraz
© 123RF.COM

Wartości odżywczych bananów nie sposób przecenić. Owoce te zawierają bowiem bardzo wiele składników mineralnych i witamin. W stugramowej porcji banana, znajduje się aż 358 mg potasu, co jest znakomitą informacją dla osób zmagających się z nadciśnieniem i aktywnych fizycznie. Z kolei osoby, które mają zbyt wysoki cholesterol, powinny po nie sięgać ze względu na dużą zawartość pektyn. To tylko kilka zalet tych owoców. Jest ich znacznie więcej.

Warto więc jeść banany przy każdej okazji. Nie tylko na podwieczorek. W kuchniach wielu krajów świata banany są niezastąpione i trafiają na stół o wszystkich porach dnia. Choć u nas uważane są raczej za składnik deserów, ich dodatek do dań wytrawnych i mięsnych, znakomicie poprawi smak przygotowywanych potraw. Oto kilka naszych propozycji na niebanalne potrawy z bananem.

/ 8Banany zapiekane

Obraz
© Shutterstock.com

Banany najlepiej jeść na surowo, ale zapiekanka z tych owoców to fantastyczny, rzadko spotykany deser, który będzie smakował każdemu.
Składniki: cztery dojrzałe banany, szklanka wiórków kokosowych, szklanka mleczka kokosowego, łyżeczka masła, cztery łyżki brązowego cukru.
Przygotowanie: wiórki kokosowe namaczamy w mleczku (przez około godzinę). Banany kroimy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, a gdy zacznie się karmelizować wkładamy banany i smażymy je po dwie minuty z każdej strony. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Mleczko z wiórkami wlewamy na patelnię z resztką karmelu, dokładnie mieszamy, by cukier się rozpuścić. Wlewamy mleczko na banany i całość zapiekamy pół godziny w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

/ 8Bananowe lody na patyku

Obraz
© 123RF.COM

Banany, jak każde owoce, kojarzą nam się z deserami. Ze względu na swoją konsystencję (są zazwyczaj twardawe) idealnie nadają się do przygotowania prostych lodów.
Składniki: trzy duże banany, cztery łyżki dobrego kakao, trzy łyżeczki cukru waniliowego, pół szklanki mleczka kokosowego, szczypta soli, patyczki i foremki do lodów (mogą być także małe, papierowe kubeczki).
Przygotowanie: banany kroimy w plasterki i wrzucamy do blendera. W garnuszku podgrzewamy mleczko kokosowe z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Gdy cukier się rozpuści, zalewamy mleczkiem kakao i zaparzamy je. Po wystudzeniu masę kakaową dodajemy do blendera z bananami. Miksujemy dokładnie i wlewamy do kubeczków. W każdy wbijamy patyczek i wstawiamy do zamrażarki. Po ścięciu się masy kubeczki przecinamy i wyjmujemy lodowy, bananowy deser. Można delikatnie polać go miodem i obsypać posiekanymi migdałami.

/ 8Wątróbka z bananami

Obraz
© Shutterstock.com

Wątróbka, niezależnie, czy jest wieprzowa, wołowa, cielęca czy drobiowa, fantastycznie smakuje z dodatkiem słodkich składników. Banany idealnie sprawdzają się w takiej roli.
Składniki: pół kilograma wątróbki (najlepiej cielęcej, ale może być wołowa), trzy banany pokrojone w plasterki, łyżka masła, trzy łyżki mąki, dwie łyżki oleju, łyżeczka przyprawy curry, sól i pieprz.
Przygotowanie: wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy ją na dość cienkie plasterki i dokładnie oprószamy mąką. Smażymy na maśle po trzy minuty z każdej strony. Dodajemy banany, przyprawy i smażymy jeszcze przez około dwie minuty. Pamiętajmy, by wątróbki nie przesmażyć za długo, bo będzie twarda.

/ 8Gulasz z bananami

Obraz
© Shutterstock.com

Banany poprawiają smak wielu sosów. Połączenie owoców z mięsem nie jest w naszej tradycji obce. Bardzo często przecież podajemy np. drób z żurawiną czy konfiturą z porzeczek. Czas spróbować wersji kurczaka z bananami.
Składniki: *pół kilograma mięsa z udek kurczaka (mogą też być piersi), trzy banany, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, mała cebula, łyżeczka curry, pół łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz.
*
Przygotowanie:
na patelni doprowadzamy do wrzenia dwie szklanki wody i wkładamy do niej pokrojone w kostkę banany. Dusimy na bardzo małym ogniu, tak, by owoce się rozpadły. Mięso z kurczaka kroimy w małe kawałki, przysmażamy na oliwie, dodajemy przyprawy, zalewamy małą ilością wody i dusimy około 15 minut. Przekładamy do mięsa masę z bananów i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dusimy jeszcze dziesięć minut i gotowe.

/ 8Chleb bananowy

Obraz
© Shutterstock.com

Banany są również idealnym składnikiem ciast. Można jednak zmodyfikować przepis i zrobić bananowy chleb. Takie pieczywo jest zdrowe, lekko wilgotne, idealne z dżemem czy z twarożkiem.
Składniki: trzy duże, bardzo dojrzałe banany, szklanka cukru, dwie szklanki mąki, ćwierć kostki masła, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, pół szklanki jogurtu, dwa jajka, łyżeczka soli.
Przygotowanie: masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, mieszając dokładnie, by masa zrobiła się lśniąca. Suche składniki łączymy w misce i dodajemy do masy maślanej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera), tak, by wszystko dobrze się połączyło. Banany miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do ciasta. Dodajemy jogurt. Mieszamy jeszcze raz i wlewamy do wyłożonej natłuszczonym papierem formy. Pieczemy przez godzinę w temp. 170 stopni C.

/ 8Banany afrykańskie

Obraz
© Shutterstock.com

W kuchniach egzotycznych banany stanowią jeden z najważniejszych składników potraw obiadowych. Tak naprawdę pełnią rolę naszych ziemniaków. Smak jednak jest inny...
Składniki: trzy banany, duża cebula, pół szklanki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych (jeśli mamy tylko solone, można je wypłukać pod ciepłą wodą), łyżeczka cukru, dwa żółtka, łyżeczka curry, pół szklanki soku z cytryny, sól i pieprz.
Przygotowanie: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy orzeszki, curry, połowę soku cytrynowego, sól i pieprz. Smażymy kilka minut, uważając, by się nie przypaliło. Banany obtaczamy w rozkłóconych żółtkach i smażymy na drugiej patelni. Gdy są chrupiące wyjmujemy je i wkładamy na chwilę do sosu z cebuli i orzeszków. Podajemy z ryżem.

/ 8Banany z szynką

Obraz
© Shutterstock.com

Wędzone śliwki z boczkiem to jedna z najbardziej popularnych potraw na małe przyjęcia. Spróbujmy dziś innego połączenia wędliny i słodkich owoców: oto banany z szynką.
Składniki: trzy banany, kilka plasterków dobrej, dojrzewającej szynki (np. prosciutto), dwie łyżki masła, szczypta ostrej papryki, pieprz.
Przygotowanie: banany kroimy wzdłuż na pół i posypujemy papryką oraz pieprzem. Owijamy owoce dość ściśle plastrami szynki i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie możemy je pokroić na mniejsze cząstki, w każdą wbić wykałaczkę i podawać jako przekąskę.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia