Chleb bananowy
Banany są również idealnym składnikiem ciast. Można jednak zmodyfikować przepis i zrobić bananowy chleb. Takie pieczywo jest zdrowe, lekko wilgotne, idealne z dżemem czy z twarożkiem.
Składniki: trzy duże, bardzo dojrzałe banany, szklanka cukru, dwie szklanki mąki, ćwierć kostki masła, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, pół szklanki jogurtu, dwa jajka, łyżeczka soli.
Przygotowanie: masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, mieszając dokładnie, by masa zrobiła się lśniąca. Suche składniki łączymy w misce i dodajemy do masy maślanej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera), tak, by wszystko dobrze się połączyło. Banany miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do ciasta. Dodajemy jogurt. Mieszamy jeszcze raz i wlewamy do wyłożonej natłuszczonym papierem formy. Pieczemy przez godzinę w temp. 170 stopni C.