Gulasz z bananami
Banany poprawiają smak wielu sosów. Połączenie owoców z mięsem nie jest w naszej tradycji obce. Bardzo często przecież podajemy np. drób z żurawiną czy konfiturą z porzeczek. Czas spróbować wersji kurczaka z bananami.
Składniki: *pół kilograma mięsa z udek kurczaka (mogą też być piersi), trzy banany, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, mała cebula, łyżeczka curry, pół łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz.
*Przygotowanie: na patelni doprowadzamy do wrzenia dwie szklanki wody i wkładamy do niej pokrojone w kostkę banany. Dusimy na bardzo małym ogniu, tak, by owoce się rozpadły. Mięso z kurczaka kroimy w małe kawałki, przysmażamy na oliwie, dodajemy przyprawy, zalewamy małą ilością wody i dusimy około 15 minut. Przekładamy do mięsa masę z bananów i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dusimy jeszcze dziesięć minut i gotowe.