Miodek turecki
Za tą intrygującą nazwą kryje się przekąska sprzedawana u cmentarnych bram w Krakowie - inne jej określenie to... trupi miodek. Miodek turecki to słodkie, nieregularne, twarde bryłki zawinięte w foliowy rożek. Mają one miodowy posmak - ich podstawowy składnik to skarmelizowany cukier, który łączy się z olejkami aromatycznymi oraz barwnikami. Zanim masa zastygnie, dodaje się do niej orzechy. Do wyboru jest m.in. miodek śmietankowy, waniliowy, migdałowy, kawowy, kakaowy. Sama nazwa prawdopodobnie nawiązuje do tureckiego Rachatłukum, smakołyku sprzedawanego w formie słodkich kostek. Co ciekawe, w latach 20. i 30. ubiegłego stulecia straganiarze na miejscu kruszyli miodek na mniejsze bryłki, które następnie dzielili na porcje i pakowali do tzw. tutek.
Zobacz także:
Pyszne dania, które zrobisz przy pustej lodówce