Cmentarne przysmaki: czym zapełniają się żołądki Polaków we Wszystkich Świętych?
Popcorn, kiełbasa i nachosy
Pańska skórka, miodek turecki, wata cukrowa, gofry, hot dogi - Polacy odwiedzający groby swoich bliskich we Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny nie mogą narzekać na brak przekąsek. Jakie przysmaki sprzedawane są pod cmentarnymi bramami?
Pańska skórka, miodek turecki, wata cukrowa, gofry, hot dogi - Polacy odwiedzający groby swoich bliskich we Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny nie mogą narzekać na brak przekąsek. Jakie przysmaki sprzedawane są pod cmentarnymi bramami?
Nie da się ukryć, że kojarzony z zadumą oraz refleksją 1 i 2 listopada coraz częściej zamienia się w barwny festyn. Straganiarze prześcigają się w pomysłach na zapełnienie żołądków Polaków. Zziębnięci przechodnie ściskają w rękach parujące hot-dogi czy hamburgery, zwykle odgrzewane w kuchenkach mikrofalowych. Nie brakuje też chętnych na porcję smażonego kurczaka czy zapiekankę. Coraz częstszym widokiem są także osoby spacerujące po nekropoliach z papierowymi kubkami wypełnionymi popcornem albo tackami nachosów spożywanych z pikantnym sosem. Pod cmentarnymi murami nietrudno o gofry, kiełbasę z grilla, gorącą kukurydzę, krówki w różnych smakach, karmelki. Na dzieci czekają kolorowe lizaki w różnych kształtach oraz ciągnące się cukierki. To jednak nie wszystko...
Zobacz także:
Pyszne dania, które zrobisz przy pustej lodówce