Gulasz z ciecierzycy
*Składniki: *1 puszka ciecierzycy, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku, do podania: posiekana natka pietruszki.
*Wykonanie: *W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Solimy, pierzymy i dodajemy cukier do pomidorów. Dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać na kawałki. Gdy sos pomidorowy zacznie gęstnieć, dodajemy odsączoną ciecierzycę i mieszamy całość. Zdejmujemy z gazu, przekładamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem, kaszą lub pieczywem.