Ciecierzyca wraca do łask

Jedni nie mogą się bez niej obejść. Inni wciąż nie bardzo zdają sobie sprawę czym jest i co można z niej zrobić. Mowa o ciecierzycy, znanej też jako cieciorka lub groch włoski. Poznajmy tą niezwykłą roślinę strączkową i włączmy ją do codziennej diety - bo warto!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Modny i zdrowy produkt

Obraz
© 123RF.COM

Jedni nie mogą się bez niej obejść. Inni wciąż nie bardzo zdają sobie sprawę, czym jest i co można z niej zrobić. Mowa o ciecierzycy, znanej też jako cieciorka lub groch włoski. Poznajmy tę niezwykłą roślinę strączkową i włączmy ją do codziennej diety.

- Ciecierzyca jest jednym z podstawowych składników kuchni orientalnej, który przebojem wdziera się też na polskie stoły. I bardzo dobrze, bo to cenny produkt kulinarny - ocenia Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. - Cieciorka to przede wszystkim węglowodany, ale też białka i substancje balastowe.

/ 7Co w niej siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

W 100 gramach ugotowanych ziaren znajdziemy ok. 27 gramów węglowodanów, 9 gramów białka i 2,6 gramów tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych.

- Są to kwas linolowy i kwas oleinowy, które wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka. Poza zdrowymi kwasami, warto zwrócić też uwagę na obecne w ciecierzycy aminokwasy - głównie argininę, leucynę i lizynę, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasiona cieciorki dostarczają też organizmowi wiele cennych substancji odżywczych. Są bogate w beta-karoten, niacynę, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ciecierzyca to także doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia i magnezu - dodaje ekspertka.
- Nie mniej istotną zaletą są także zawarte w niej substancje balastowe, które wiążą w jelitach nadmiar cholesterolu. Pamiętając też o działaniu obecnych w nasionach nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, można z pewnością stwierdzić, że cieciorka ma silne działanie ograniczające ryzyko wystąpienia miażdżycy tętnic - wyjaśnia Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
- Z kolei witamina B1, którą także znajdziemy w nasionach grochu włoskiego, jest niezbędna do optymalnego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymania mięśnia sercowego w prawidłowej kondycji.

/ 7Polecana nie tylko dla wegetarian

Obraz
© 123RF.COM

Jak wszystkie rośliny strączkowe, także cieciorka ma właściwości wzdymające, jednak najmniejsze spośród tej grupy roślin. Dodatkowo to cenne źródło białka - szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej.

- Osoby, które nie jedzą mięsa, a są uczulone na produkty sojowe, powinny jak najczęściej sięgać po ciecierzycę, gdyż jest to jedno z najlepszych źródeł białka roślinnego - potwierdza dietetyczka.

/ 7Cieczyca w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Z ciecierzycy można przygotować wiele pysznych dań: sycącą i zdrową zupę, pastę do kanapek - popularny humus, curry czy kotlety warzywne.

- Jeśli sięgamy po suche nasiona, należy je najpierw moczyć przez ok. 12- 24 godzin. Kto nie chce tyle czekać, może sięgnąć po nasiona w puszce. Warto też spróbować kiełków z ciecierzycy, które doskonale nadają się do sałatek i dań na ciepło. Dzięki niewielkiej porcji tego dodatku, zyskujemy całkiem solidną dawkę energii i substancji odżywczych - dodaje specjalistka z Akademii Skutecznej Diety.

/ 7Gulasz z ciecierzycy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 puszka ciecierzycy, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku, do podania: posiekana natka pietruszki.

*Wykonanie: *W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Solimy, pierzymy i dodajemy cukier do pomidorów. Dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać na kawałki. Gdy sos pomidorowy zacznie gęstnieć, dodajemy odsączoną ciecierzycę i mieszamy całość. Zdejmujemy z gazu, przekładamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem, kaszą lub pieczywem.

/ 7Hummus ze świeżą kolendrą i oliwą z oliwek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 puszki ciecierzycy, 3-4 ząbki czosnku, 1-2 łyżki pasty tahini, sok z 1 cytryny, szczypta soli i pieprzu. Do podania: garść świeżej kolendry, oliwa z oliwek, kmin rzymski.

Wykonanie: Ciecierzycę dokładnie odcedzamy i płuczemy. Całość przekładamy do robota kuchennego, dodajemy czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pastę tahini. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą kolendrą, szczyptą kminu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

/ 7Zupa z ciecierzycy, porów i parmezanu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g ciecierzycy, 5 dużych porów, 150 ml oliwy, 30 g tartego parmezanu, szczypta suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Jeżeli mamy suszoną ciecierzycę, namaczamy ją w wodzie przez noc. Ciecierzycy w puszce nie moczymy, tylko odcedzamy ją z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie. Pory dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Do dużego rondla wlewamy oliwę i na niej podsmażamy pory, aż się skarmelizują (pory po mocnym podsmażeniu stają się słodkawe). Zalewamy je około 1,5 l wody i gotujemy 50 minut. Przygotowaną wcześniej ciecierzycę dodajemy do gotujących się porów i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz parmezan. Podając zupę, możemy posypać ją płatkami parmezanu.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa