Ciecierzyca wraca do łask

Jedni nie mogą się bez niej obejść. Inni wciąż nie bardzo zdają sobie sprawę czym jest i co można z niej zrobić. Mowa o ciecierzycy, znanej też jako cieciorka lub groch włoski. Poznajmy tą niezwykłą roślinę strączkową i włączmy ją do codziennej diety - bo warto!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Modny i zdrowy produkt

Obraz
© 123RF.COM

Jedni nie mogą się bez niej obejść. Inni wciąż nie bardzo zdają sobie sprawę, czym jest i co można z niej zrobić. Mowa o ciecierzycy, znanej też jako cieciorka lub groch włoski. Poznajmy tę niezwykłą roślinę strączkową i włączmy ją do codziennej diety.

- Ciecierzyca jest jednym z podstawowych składników kuchni orientalnej, który przebojem wdziera się też na polskie stoły. I bardzo dobrze, bo to cenny produkt kulinarny - ocenia Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. - Cieciorka to przede wszystkim węglowodany, ale też białka i substancje balastowe.

/ 7Co w niej siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

W 100 gramach ugotowanych ziaren znajdziemy ok. 27 gramów węglowodanów, 9 gramów białka i 2,6 gramów tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych.

- Są to kwas linolowy i kwas oleinowy, które wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka. Poza zdrowymi kwasami, warto zwrócić też uwagę na obecne w ciecierzycy aminokwasy - głównie argininę, leucynę i lizynę, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasiona cieciorki dostarczają też organizmowi wiele cennych substancji odżywczych. Są bogate w beta-karoten, niacynę, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ciecierzyca to także doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia i magnezu - dodaje ekspertka.
- Nie mniej istotną zaletą są także zawarte w niej substancje balastowe, które wiążą w jelitach nadmiar cholesterolu. Pamiętając też o działaniu obecnych w nasionach nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, można z pewnością stwierdzić, że cieciorka ma silne działanie ograniczające ryzyko wystąpienia miażdżycy tętnic - wyjaśnia Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
- Z kolei witamina B1, którą także znajdziemy w nasionach grochu włoskiego, jest niezbędna do optymalnego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymania mięśnia sercowego w prawidłowej kondycji.

/ 7Polecana nie tylko dla wegetarian

Obraz
© 123RF.COM

Jak wszystkie rośliny strączkowe, także cieciorka ma właściwości wzdymające, jednak najmniejsze spośród tej grupy roślin. Dodatkowo to cenne źródło białka - szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej.

- Osoby, które nie jedzą mięsa, a są uczulone na produkty sojowe, powinny jak najczęściej sięgać po ciecierzycę, gdyż jest to jedno z najlepszych źródeł białka roślinnego - potwierdza dietetyczka.

/ 7Cieczyca w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Z ciecierzycy można przygotować wiele pysznych dań: sycącą i zdrową zupę, pastę do kanapek - popularny humus, curry czy kotlety warzywne.

- Jeśli sięgamy po suche nasiona, należy je najpierw moczyć przez ok. 12- 24 godzin. Kto nie chce tyle czekać, może sięgnąć po nasiona w puszce. Warto też spróbować kiełków z ciecierzycy, które doskonale nadają się do sałatek i dań na ciepło. Dzięki niewielkiej porcji tego dodatku, zyskujemy całkiem solidną dawkę energii i substancji odżywczych - dodaje specjalistka z Akademii Skutecznej Diety.

/ 7Gulasz z ciecierzycy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 puszka ciecierzycy, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku, do podania: posiekana natka pietruszki.

*Wykonanie: *W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Solimy, pierzymy i dodajemy cukier do pomidorów. Dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać na kawałki. Gdy sos pomidorowy zacznie gęstnieć, dodajemy odsączoną ciecierzycę i mieszamy całość. Zdejmujemy z gazu, przekładamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem, kaszą lub pieczywem.

/ 7Hummus ze świeżą kolendrą i oliwą z oliwek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 puszki ciecierzycy, 3-4 ząbki czosnku, 1-2 łyżki pasty tahini, sok z 1 cytryny, szczypta soli i pieprzu. Do podania: garść świeżej kolendry, oliwa z oliwek, kmin rzymski.

Wykonanie: Ciecierzycę dokładnie odcedzamy i płuczemy. Całość przekładamy do robota kuchennego, dodajemy czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pastę tahini. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą kolendrą, szczyptą kminu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

/ 7Zupa z ciecierzycy, porów i parmezanu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g ciecierzycy, 5 dużych porów, 150 ml oliwy, 30 g tartego parmezanu, szczypta suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Jeżeli mamy suszoną ciecierzycę, namaczamy ją w wodzie przez noc. Ciecierzycy w puszce nie moczymy, tylko odcedzamy ją z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie. Pory dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Do dużego rondla wlewamy oliwę i na niej podsmażamy pory, aż się skarmelizują (pory po mocnym podsmażeniu stają się słodkawe). Zalewamy je około 1,5 l wody i gotujemy 50 minut. Przygotowaną wcześniej ciecierzycę dodajemy do gotujących się porów i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz parmezan. Podając zupę, możemy posypać ją płatkami parmezanu.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny