Ciecierzyca wraca do łask
Modny i zdrowy produkt
Jedni nie mogą się bez niej obejść. Inni wciąż nie bardzo zdają sobie sprawę czym jest i co można z niej zrobić. Mowa o ciecierzycy, znanej też jako cieciorka lub groch włoski. Poznajmy tą niezwykłą roślinę strączkową i włączmy ją do codziennej diety - bo warto!
Jedni nie mogą się bez niej obejść. Inni wciąż nie bardzo zdają sobie sprawę, czym jest i co można z niej zrobić. Mowa o ciecierzycy, znanej też jako cieciorka lub groch włoski. Poznajmy tę niezwykłą roślinę strączkową i włączmy ją do codziennej diety.
- Ciecierzyca jest jednym z podstawowych składników kuchni orientalnej, który przebojem wdziera się też na polskie stoły. I bardzo dobrze, bo to cenny produkt kulinarny - ocenia Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. - Cieciorka to przede wszystkim węglowodany, ale też białka i substancje balastowe.