Gulasz i pyzy ziemniaczane

Obraz

Składniki

  • na ok. 4 porcje
  • 1 opakowanie pyz ziemniaczanych (ok. 4,50 zł)
  • 1 kg mięsa wieprzowego (na gulasz nadaje się karczek, łopatka i golonka)
  • 300 g cebuli (ok. 6 średnich cebul)
  • 3 łyżki oleju
  • sól,
  • biały pieprz,
  • sproszkowana czerwona papryka
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po szczypcie majeranku i tymianku

Przepis

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (w przypadku gulaszu z wołowiny w piórka). Mięso myjemy i kroimy w 4 cm kostki. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i mieszamy. Dodajemy je do cebuli, mieszamy i dusimy pod przykryciem tak długo, aż puści sok. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wywar. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zasmażamy. Dolewamy tyle gorącej wody, aby przykryła mięso. Gulasz dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 75 minut. Podczas duszenia często sprawdzamy czy mięso jest już miękkie.
Na 10 minut przed końcem duszenia przyprawiamy gulasz tymiankiem, majerankiem; ewentualnie solą i pieprzem. Gulasz podajemy na gorąco z ugotowanymi przed podaniem pyzami.

Przepis

Do 2, 3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową.

Przepis


Gulasz wieprzowy z pyzami ziemniaczanymi to połączenie bardzo syte. Wprawdzie trudno powiedzieć, że to najszybsze danie opisane na tym blogu, ale z całą pewnością smaczne i tanie oraz, wbrew pozorom, bardzo proste. Opisany poniżej przepis zamknął się w kwocie 6,8 zł na osobę. Mięso wieprzowe (20 zł/kg), sześć cebul ok.1 zł, koncentrat pomidorowy 1,7 zł za puszeczkę i pyzy ziemniaczane 4,5 zł/450 g.
Gulasz możemy przyrządzić z mięsa wieprzowego lub wołowego. Zagęszczamy go tylko cebulą, więc nie trzeba dodawać mąki. Należy pamiętać o jednej prostej zasadzie. Do wersji z wołowiną cebulę kroimy w piórka, ponieważ to mięso dłużej się dusi. Cebulę pociętą w kostkę dodajemy do mięsa wieprzowego.
Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał