Trwa ładowanie...
d39fpr4
05-09-2013 15:02

Gulasz i pyzy ziemniaczane

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d39fpr4
Składniki
  • na ok. 4 porcje
  • 1 opakowanie pyz ziemniaczanych (ok. 4,50 zł)
  • 1 kg mięsa wieprzowego (na gulasz nadaje się karczek, łopatka i golonka)
  • 300 g cebuli (ok. 6 średnich cebul)
  • 3 łyżki oleju
  • sól,
  • biały pieprz,
  • sproszkowana czerwona papryka
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po szczypcie majeranku i tymianku
Przepis

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (w przypadku gulaszu z wołowiny w piórka). Mięso myjemy i kroimy w 4 cm kostki. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i mieszamy. Dodajemy je do cebuli, mieszamy i dusimy pod przykryciem tak długo, aż puści sok. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wywar. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zasmażamy. Dolewamy tyle gorącej wody, aby przykryła mięso. Gulasz dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 75 minut. Podczas duszenia często sprawdzamy czy mięso jest już miękkie.
Na 10 minut przed końcem duszenia przyprawiamy gulasz tymiankiem, majerankiem; ewentualnie solą i pieprzem. Gulasz podajemy na gorąco z ugotowanymi przed podaniem pyzami.

Do 2, 3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową.


Gulasz wieprzowy z pyzami ziemniaczanymi to połączenie bardzo syte. Wprawdzie trudno powiedzieć, że to najszybsze danie opisane na tym blogu, ale z całą pewnością smaczne i tanie oraz, wbrew pozorom, bardzo proste. Opisany poniżej przepis zamknął się w kwocie 6,8 zł na osobę. Mięso wieprzowe (20 zł/kg), sześć cebul ok.1 zł, koncentrat pomidorowy 1,7 zł za puszeczkę i pyzy ziemniaczane 4,5 zł/450 g.
Gulasz możemy przyrządzić z mięsa wieprzowego lub wołowego. Zagęszczamy go tylko cebulą, więc nie trzeba dodawać mąki. Należy pamiętać o jednej prostej zasadzie. Do wersji z wołowiną cebulę kroimy w piórka, ponieważ to mięso dłużej się dusi. Cebulę pociętą w kostkę dodajemy do mięsa wieprzowego.
Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39fpr4
d39fpr4
d39fpr4
Więcej tematów
d39fpr4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj