Trwa ładowanie...
09-07-2009 15:34

Ciasta na zimno

Nie masz kulinarnego talentu i przypalasz nawet wodę na kawę? Nic nie szkodzi! Swoją rodzinę, teściową lub znajomych i tak możesz oczarować pysznym ciastem. Przecież nie każde trzeba piec.

Ciasta na zimnoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2e75p5
d2e75p5

Nie masz kulinarnego talentu i przypalasz nawet wodę na kawę? Nic nie szkodzi! Swoją rodzinę, teściową lub znajomych i tak możesz oczarować pysznym ciastem. Przecież nie każde trzeba piec.

Jest całkiem sporo przepisów na ciasta, których w ogóle nie trzeba wkładać do piekarnika. I wcale nie są trudne do przygotowania. Właściwie to poradzi sobie z nimi każdy amator, bo tych przysmaków prawie nie sposób zepsuć.

Tiramisu

Na to ciasto nie ma konkretnego przepisu, każdy może je zrobić inaczej. Tylko jedno jest niezmienne. Jeśli to tiramisu - musi być pyszne. Przykładowy zestaw składników to: 12 biszkoptów, 250 g serka mascarpone, 3 jajka, 1,5 szklanki mocnej czarnej kawy, 0,3 szklanki cukru, 25 ml rumu lub koniaku i kawałek startej gorzkiej czekolady lub kakao.

Do sporej miseczki lub dużego, głębokiego talerza wlewamy kawę. Gdy będzie zimna, dodajemy alkohol. Biszkopty zanurzamy na bardzo krótką chwilę w kawie i układamy na dnie naczynia lub naczyń, w których będziemy przygotowywać tiramisu. Na wierzch kładziemy krem.

d2e75p5

Przyrządzimy go, ucierając do białości żółtka z cukrem. Potem dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Ubijamy sztywną pianę z dwóch białek z odrobiną soli. Gotowe? Jeśli tak, mieszamy ją z masą serową i wykładamy na biszkopty. Całość posypujemy tartą czekoladą lub kakao i powtarzamy zabieg (biszkopty, masa, kakao lub czekolada). Tiramisu podajemy schłodzone, a więc przed zaprezentowaniem deseru gościom wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Palce lizać!

Stefanka

Do ciasta i masy potrzebujemy: 1 litr mleka, 1 szklankę kaszy manny, 1 szklankę cukru, 1 kostkę margaryny, 5 paczek herbatników, 3 łyżki kakao i 1 buteleczkę aromatu rumowego.

Przygotowania zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem margaryny i cukru. Gdy zacznie wrzeć, powoli wsypujemy kaszę manną. Zawartość garnka musimy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Gdy masa zgęstnieje, wsypujemy do niej kakao, dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy na blachę wyłożoną herbatnikami. Na wierzch także kładziemy herbatniki.

d2e75p5

Właściwie ciasto można byłoby już jeść, ale dla dekoracyjnego efektu dobrze będzie przykryć je polewą. Do jej przygotowania wystarczy: 0,5 kostki margaryny, 0,5 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao i 2 łyżki gorącej wody. Zaczynamy od rozpuszczenia margaryny, do której po zdjęciu z ognia dodajemy cukier puder, kakao i gorącą wodę. Dokładnie mieszamy, a gdy zacznie gęstnieć, ozdabiamy ciasto jednolitą warstwą lub dowolnymi wzorkami z płynnej „czekolady".

Blok czekoladowy

Słodka pychota, która może i różni się od zwykłej czekolady, ale wcale nie jest mniej smaczna. Potrzebujemy: 250 dag masła, 2 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody, 0,5 kg mleka w proszku, 6 łyżek kakao, bakalie i pokruszone herbatniki.

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem cukru i masła. Gdy się rozpuści, powoli wlewamy do kakao wymieszanego z mlekiem w proszku. Ciągle mieszamy, aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Gdy będzie gotowa, dodajemy bakalie i pokruszone herbatniki. Podłużną blachę („keksówkę") smarujemy tłuszczem i przekładamy naszą masę. Teraz pozostaje tylko wstawić do lodówki i cierpliwie czekać.

qk

fot. Jupiterimages

d2e75p5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e75p5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj