TIRAMISU
- - op. wloskiego serka ,,mascarpone,,
- - 0,5 l smietany kremowki
- - 2 op. biszkoptow ,,savoiardi,,
- - 5 jaj
- - napar z kawy ok. 0,5 l
- - 5 lyzek cukru
Nalezy przygotowac napar z kawy. Musi on byc jak naj mocniejszy. Z latwoscia przygotujemy go posiadajac wloska maszynke do parzenia kawy. Nastepnie nalezy rozdzielic jajka. Bialko ubijamy na sztywna piane, a zoltka wraz z cukrem na jednolita mase. Nastepnie do zoltek dokladamy serek ,,mascarpone,, i wszystko dokladnie mieszamy. Kremowke ubijamy na sztywna piane i dokladamy do masy z zoltek, mieszamy dokladnie powolnymi ruchami. Jednakowo postepujemy z biana z bialek. Biszkopty moczymy we wczesniej przygotowanej kawie i ukladamy jeden przy drugim w formie, na tak przygotowane biszkopty wykladamy wieksza czesc masy, a nastepnie powtarzamy czynnosc. Na samym koncu calosc posypujemy kakaem lub czekolada w proszku. Umieszczamy w lodowdze ipodajemy po 24 godzinach.
Przepis dodał użytkownik ewa.jedra1
Podziel się opinią
Komentarze