Historia chorizo
Tego typu kiełbasę jadano na Półwyspie Iberyjskim już w starożytności, ale chorizo wyglądało wtedy trochę inaczej niż współcześnie. Przede wszystkim miało ciemnobrązowy kolor, który zmienił się na soczyście czerwony dopiero w XVI wieku, gdy do hiszpańskich portów zaczęły zawijać okręty przywożące przyprawy z nowo odkrytego kontynentu - Ameryki. Wśród nich znajdowała się papryka, bez której dzisiaj trudno wyobrazić tę aromatyczną i pikantną kiełbasę. Do chorizo dodawana jest przede wszystkim sproszkowana pimentón de la vera - w przeciwieństwie do innych warzyw tego gatunku wcześniej się jej nie suszy, a wędzi w dymie z drewna dębowego lub ostrokrzewu. Dzięki temu przyprawa charakteryzuje się unikalnym, dymnym smakiem. Aromatu kiełbasie nadaje też odpowiednia kompozycja innych dodatków, przede wszystkim pieprzu i czosnku. Chorizo było ulubioną przekąską wielu władców Hiszpanii. Alfons X, zwany Mądrym, zarządził nawet, żeby w oberżach nie sprzedawano klientom samego wina, ale podawano do niego także kawałek
chleba z tą kiełbasą, co miało zapobiec szybkiemu upijaniu się poddanych. Według legendy w wyniku tego zarządzenia narodziła się tradycja podjadania słynnych hiszpańskich przekąsek, zwanych tapas. Chorizo do dziś jeden z ich podstawowych składników.