Jak zrobić chłodnik litewski
Składniki: pęczek boćwiny (z młodymi buraczkami), 2 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 2-3 jajka ugotowane na twardo, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka. Przygotowanie: boćwinę wraz z buraczkami pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą , aby zakryła warzywa i ugotować na średnim ogniu. Gotowe warzywa przestudzić, a następnie dodać kefir oraz śmietanę. Czosnek rozgnieść i wraz ze szczypiorkiem, koperkiem i pokrojonym drobno ogórkiem dodać do chłodnika. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik litewski przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z połówkami ugotowanego na twardo jajka.
Magdalena Pomorska/WP Kuchnia