Chłodnik litewski - w czym tkwi jego sekret?

Chłodnik litewski, inaczej chłodziec, to jedna z wiosenno-letnich zup, która od lat gości na polskich stołach. Jest prosta w przygotowaniu, niezwykle orzeźwiająca i pyszna. Pisał o niej już sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu": "Mężczyznom dano wódkę. Wtenczas wszyscy siedli i chłodziec litewski milcząc żwawo jedli". Za jego smak odpowiada przede wszystkim liście botwinki wraz z młodymi buraczkami, a także dobry nabiał. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie, dlaczego warto ją jeść i jak ją przygotować, aby wyszła idealnie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Chłodziec w polskiej kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Chłodnik litewski, inaczej chłodziec, to jedna z wiosenno-letnich zup, która od lat gości na polskich stołach. Jest prosta w przygotowaniu, niezwykle orzeźwiająca i pyszna. Pisał o niej już sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu": "Mężczyznom dano wódkę. Wtenczas wszyscy siedli i chłodziec litewski milcząc żwawo jedli". Za jego smak odpowiada przede wszystkim liście botwinki wraz z młodymi buraczkami, a także dobry nabiał. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie, dlaczego warto ją jeść i jak ją przygotować, aby wyszła idealnie.

/ 7Świeża, smaczna i tradycyjna zupa

Obraz
© 123RF.COM

Już na sam widok miski pełnej różowego płynu z widocznymi kawałkami świeżych warzyw i przyprawami może pociec ślinka. Nic dziwnego, że w sezonie to często gotowana zupa, a Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieściła ją na liście potraw tradycyjnych. Jej nazwa to wynik politycznych działań jeszcze za czasów dynastii Jagiellońskiej. Kuchnia staropolska i litewska mieszały się i stąd niektóre dania zyskują przydomek "po litewsku". Orzeźwiającą, idealną na upały zupę wspominał też Oskar Kolber "chłodnik, robiący się zwykle z drobno pokrajanych buraków (...) i kawałków wrzuconego do zupy lodu", który w dodatku miał "swą wziętość nie tylko pod włościańską, ale i pod szlachecką strzechą". Przepisy na chłodnik po litewsku znajdziemy m.in. w "Kucharce Litewskiej" Wincentyny Zawadzkiej, "Poradniku Gospodyni Wiejskiej" z 1954 roku i książce "Sekret kucharski, czyli co jadano w
Soplicowie" Hanny Szymanderskiej.

/ 7Po pierwsze: botwina

Obraz
© 123RF.COM

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Jest niskokaloryczna - w 100 g świeżych liści znajdziemy tylko 19 kcal, a po ugotowaniu dostarczymy organizmowi 27 kcal. Prozdrowotne właściwości tego warzywa doceniano już w Babilonie. Warto obalić mit dotyczący trawienia surowych buraków - osoby o prawidłowym metabolizmie nie powinny mieć problemów żołądkowych po jej konsumpcji. Botwina to doskonałe źródło witaminy C oraz B1, a także wapnia, magnezu i sodu. Zawiera też sporo błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Botwinka pasuje nie tylko do chłodnika, ale także do sałatek - surowa pomoże w utrzymaniu wagi, a dzięki zawartości pektyn obniży poziom cholesterolu.

/ 7Po drugie: zsiadłe mleko lub kwaśna śmietana

Obraz
© Shutterstock.com

Zalety tego produktu odkryły już nasze prababcie. Mleko zsiadłe, choć nazywane też bywa skwaśniałym, nie jest produktem zepsutym. Wprost przeciwnie. Znajdujące się w nim kultury bakterii mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Napój ten dziś powoli wraca do łask i słusznie, bo to skarbnica cennych składników. Zawiera m.in. witaminę B12 niezbędną do produkcji czerwonych krwinek, witaminę A, dzięki której nasza skóra zachowuje młody wygląd oraz regulujący gospodarkę wodną i ciśnienie krwi potas.

/ 7Alternatywnie: kefir, jogurt lub maślanka

/ 7Po trzecie: dodatki

Obraz
© 123RF.COM

W ramach dodatków większość polskich gospodyń wybiera zielone ogórki, gotowane na twardo jaja. Niegdyś do chłodnika dodawano także szyjki rakowe lub inne mięso, co według znawców sztuki kulinarnej w znaczny sposób podnosi jego walory smakowe. Niektórzy chłodnik litewski serwują z ugotowanymi ziemniakami. Dla zaostrzenia smaku można dodać również pęczek świeżej rzodkiewki lub modne ostatnio kiełki. Jedno jest pewne: zupa musi być spożywana na zimno.

/ 7Jak zrobić chłodnik litewski

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pęczek boćwiny (z młodymi buraczkami), 2 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 2-3 jajka ugotowane na twardo, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka. Przygotowanie: boćwinę wraz z buraczkami pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą , aby zakryła warzywa i ugotować na średnim ogniu. Gotowe warzywa przestudzić, a następnie dodać kefir oraz śmietanę. Czosnek rozgnieść i wraz ze szczypiorkiem, koperkiem i pokrojonym drobno ogórkiem dodać do chłodnika. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik litewski przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z połówkami ugotowanego na twardo jajka.

Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia