Smażona wołowina
Dania stir-fry, czyli szybko smażone w woku to podstawa kuchni chińskiej. Jeśli nie mamy woka, możemy je przygotować na patelni. Podstawową zasadą jest to, by wszystkie składniki przygotować wcześniej. Samo smażenie zajmuje tylko kilka minut. Składniki: kawałek wołowiny, czosnek, korzeń imbiru, sos sojowy, sos ostrygowy, cukier, papryczka chili, dymka, olej, sól i pieprz. Wołowinę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Czosnek, chili i imbir siekamy. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir i chili, szybko smażymy. Dorzucamy mięso, dodajemy sos sojowy i ostrygowy oraz trochę cukru. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec wrzucamy pokrojoną w spore kawałki dymkę.