Prosto, szybko, egzotycznie
Kuchnia chińska od lat jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Można tłumaczyć to faktem, że co piąty obywatel świata to Chińczyk. Że wielu z nich wyjechało z ojczyzny i znalazło dom we wszystkich niemal zakątkach świata, dzięki czemu chińskie smakołyki rozprzestrzeniły się na wszystkich kontynentach.
To wszystko z pewnością pomogło chińskiej kuchni zdobyć popularność. Nie byłaby jednak ona tak wielka, gdyby nie fakt, że dania pochodzące z Państwa Środka są po prostu bardzo smaczne, a ich przygotowanie nie sprawia większych problemów. Pod koniec stycznia będziemy mieli chiński Nowy Rok, więc warto z tej okazji przygotować ucztę składającą się z potraw z tamtego regionu. Oto kilka naszych propozycji na tradycyjne chińskie dania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Marmurkowe jajka
Ta znakomita zakąska jest bardzo popularna w Chinach, podobnie jak stuletnie jaja, których przygotowanie jest jednak znacznie bardziej skomplikowane. Składniki: kilka jajek, kilka łyżek czarnej herbaty, sos sojowy, ocet, pieprz, goździki, cynamon, anyż gwiazdkowy, ziarna kolendry, sól. Jajka gotujemy na twardo i delikatnie tłuczemy skorupki, ale ich nie zdejmujemy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy i ocet. Gotujemy kilka minut. Wkładamy do wywaru jajka i zostawiamy je na kilka godzin. Obieramy i podajemy z sosem sojowym.
Won tony z krewetkami
Chińskie pierożki mają wiele wersji. Można je gotować, smażyć lub piec. Najbardziej popularne są won tony, pierożki gotowane na parze, podawane jako samodzielne danie lub w zupie. Na nasze pierogi potrzebujemy: mąkę, sol i wodę na ciasto oraz krewetki, czosnek, imbir, szczypiorek, sól i pieprz na farsz. Do przesianej mąki dodajemy sól i wlewamy powoli gorącą wodę. Cały czas mieszamy. Gdy uzyskamy gładkie ciasto, odstawiamy je na kilkanaście minut. Krewetki, czosnek, imbir i szczypiorek siekamy bardzo drobno, doprawiamy solą i pierzem. Z ciasta formujemy małe kulki, wałkujemy je cienko. Ka każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, formujemy sakiewkę. Gotujemy na parze kilka minut.
Smażona wołowina
Dania stir-fry, czyli szybko smażone w woku to podstawa kuchni chińskiej. Jeśli nie mamy woka, możemy je przygotować na patelni. Podstawową zasadą jest to, by wszystkie składniki przygotować wcześniej. Samo smażenie zajmuje tylko kilka minut. Składniki: kawałek wołowiny, czosnek, korzeń imbiru, sos sojowy, sos ostrygowy, cukier, papryczka chili, dymka, olej, sól i pieprz. Wołowinę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Czosnek, chili i imbir siekamy. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir i chili, szybko smażymy. Dorzucamy mięso, dodajemy sos sojowy i ostrygowy oraz trochę cukru. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec wrzucamy pokrojoną w spore kawałki dymkę.
Boczek na ostro
Chińczycy słyną z tego, że nie marnują żywności. Nawet gorsze jakościowo mięso w ich kuchniach zamienia się w prawdziwy rarytas. Boczek na ostro jest tego przykładem. Potrzebujemy: kawałek niezbyt tłustego boczku, czosnek, imbir, miód, sos sojowy, pieprz, sól, ostre mielone chili, przyprawę pięciu smaków. Boczek dokładnie osuszamy, a skórę nakłuwamy ostrym nożem bardzo dokładnie. Czosnek i imbir siekamy drobno, dodajemy do nich miód, sos sojowy i pozostałe składniki. Marynatą nacieramy mięso i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C pół godziny.
Fasolka po chińsku
Chiński stół podczas posiłku jest zastawiony wieloma daniami. Obowiązkowym elementem są warzywa. Musi po prostu być jakiś zielony element. Fasolka szparagowa jest bardzo popularna. Składniki; fasolka szparagowa (może być mrożona), czosnek, ziarna sezamu, sos ostrygowy, papryczka chili, olej, pieprz i sól. Sezam prażymy na suchej patelni. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekamy czosnek i fasolkę. Smażymy krótko, dodajemy sos ostrygowy, cukier, sól i pieprz. Mieszamy. Wykładamy do miseczek i posypujemy sezamem.