Lekka sałatka z kaczą piersią
Składniki: 2 piersi z kaczki, 3 duże garście rukoli, pomarańcza, granat, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz, szczypta chili.
Przygotowanie: w miseczce wymieszaj miód, ocet balsamiczny, oliwę. Dopraw solą, pieprzem i chili. Marynatą natrzyj piersi kaczki i odstaw na 2 godziny do lodówki. Piersi kaczki połóż na rozgrzanej patelni i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pomarańczę obierz ze skórki i wyfiletuj. Owoc granatu przekrój na pół, łyżeczką wyjmij nasiona. Na talerzu ułóż rukolę, kawałki piersi z kaczki, fileciki z pomarańczy, posyp owocami granatu. Całość delikatnie spryskaj oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podawaj z bagietką.