Chcesz zaskoczyć gości? Podaj kaczkę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smaczna i zdrowa

Obraz
© 123RF.COM

Obok wieprzowiny, na naszych stołach króluje kurczak i indyk. Zapominamy o kaczym mięsie, które jest nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. Pieczona kaczka kojarzy nam się z wykwintnym daniem na specjalne okazje. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na przygotowanie piersi kaczki. Nadają się od do smażenia, grillowania, pieczenia, duszenia i gotowania. Można je też wędzić i suszyć. W takiej formie będą pysznym dodatkiem do sałatek. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 5Wartościowe mięso

Obraz
© 123RF.COM

Kacze mięso nie jest najtańsze, jednak warto szukać promocji. W Lidlu za kilogram kaczych piersi zapłacimy teraz 28 zł. - Kacze mięso zawiera dużo białka, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy A, B, E. Porównując je z mięsem z kurczaka, należy zwrócić uwagę nie tylko na walory smakowe – mówi Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative. - Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym. 100 g mięsa z piersi kaczki bez skóry to tylko 123 kalorie, a kurczak 99, więc różnica jest niewielka. Zawiera przy tym więcej białka i żelaza. Jest to szczególnie istotne dla tych, którzy walczą o podniesienie poziomu żelaza w diecie.

/ 5Kaczka w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Dawniej kaczka często gościła na polskich stołach. - Jest istotnym produktem w naszej tradycji kulinarnej – przekonuje dietetyk Anna Jasińska. - Takie klasyki jak kaczka z buraczkami (bardzo dobre połączenie przy anemii!) czy w jabłkach wręcz nieodzownie kojarzą się z kuchnią polską. Natomiast dla osób bardziej dbających o linię polecić można sałatki z grillowaną kaczką z lekkimi dresingami lub buliony warzywne z dodatkiem dużej ilości warzyw al dente i mięsa kaczego bez skóry. Z mięsem kaczki świetnie komponuje się z ryż, suszone owoce, a także jabłka, pomarańcze, wiśnie, ananas.

/ 5Lekka sałatka z kaczą piersią

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 piersi z kaczki, 3 duże garście rukoli, pomarańcza, granat, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz, szczypta chili.
Przygotowanie: w miseczce wymieszaj miód, ocet balsamiczny, oliwę. Dopraw solą, pieprzem i chili. Marynatą natrzyj piersi kaczki i odstaw na 2 godziny do lodówki. Piersi kaczki połóż na rozgrzanej patelni i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pomarańczę obierz ze skórki i wyfiletuj. Owoc granatu przekrój na pół, łyżeczką wyjmij nasiona. Na talerzu ułóż rukolę, kawałki piersi z kaczki, fileciki z pomarańczy, posyp owocami granatu. Całość delikatnie spryskaj oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podawaj z bagietką.

/ 5Pierś kaczki ze szparagami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 piersi kaczki ze skórą, 1 cytryna, oliwa z oliwek, świeży tymianek, skórka otarta z 1 cytryny, sól, pieprz, pęczek zielonych szparagów, 2 łyżki cukru, 1 kieliszek czerwonego wina, 4 łyżki octu balsamicznego, 200 g suszonych daktyli.
Przygotowanie: piersi opłucz i wysusz. Skórę delikatnie natnij w kratkę. Skrop mięso oliwą z oliwek, oprósz solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny oraz listkami tymianku. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Piersi smaż ok. 15 minut na patelni grillowej do zrumienienia. Przed podaniem pokrój w plastry. Szparagi ugotuj. Na patelni skarmelizuj cukier. Zalej winem. Dodaj pokrojone daktyle. Gotuj 3-4 min. wlej ocet, dopraw solą i pieprzem, Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie