WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Chcesz zaskoczyć gości? Podaj kaczkę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smaczna i zdrowa

Obraz
© 123RF.COM

Obok wieprzowiny, na naszych stołach króluje kurczak i indyk. Zapominamy o kaczym mięsie, które jest nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. Pieczona kaczka kojarzy nam się z wykwintnym daniem na specjalne okazje. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na przygotowanie piersi kaczki. Nadają się od do smażenia, grillowania, pieczenia, duszenia i gotowania. Można je też wędzić i suszyć. W takiej formie będą pysznym dodatkiem do sałatek. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 5Wartościowe mięso

Obraz
© 123RF.COM

Kacze mięso nie jest najtańsze, jednak warto szukać promocji. W Lidlu za kilogram kaczych piersi zapłacimy teraz 28 zł. - Kacze mięso zawiera dużo białka, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy A, B, E. Porównując je z mięsem z kurczaka, należy zwrócić uwagę nie tylko na walory smakowe – mówi Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative. - Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym. 100 g mięsa z piersi kaczki bez skóry to tylko 123 kalorie, a kurczak 99, więc różnica jest niewielka. Zawiera przy tym więcej białka i żelaza. Jest to szczególnie istotne dla tych, którzy walczą o podniesienie poziomu żelaza w diecie.

/ 5Kaczka w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Dawniej kaczka często gościła na polskich stołach. - Jest istotnym produktem w naszej tradycji kulinarnej – przekonuje dietetyk Anna Jasińska. - Takie klasyki jak kaczka z buraczkami (bardzo dobre połączenie przy anemii!) czy w jabłkach wręcz nieodzownie kojarzą się z kuchnią polską. Natomiast dla osób bardziej dbających o linię polecić można sałatki z grillowaną kaczką z lekkimi dresingami lub buliony warzywne z dodatkiem dużej ilości warzyw al dente i mięsa kaczego bez skóry. Z mięsem kaczki świetnie komponuje się z ryż, suszone owoce, a także jabłka, pomarańcze, wiśnie, ananas.

/ 5Lekka sałatka z kaczą piersią

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 piersi z kaczki, 3 duże garście rukoli, pomarańcza, granat, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz, szczypta chili.
Przygotowanie: w miseczce wymieszaj miód, ocet balsamiczny, oliwę. Dopraw solą, pieprzem i chili. Marynatą natrzyj piersi kaczki i odstaw na 2 godziny do lodówki. Piersi kaczki połóż na rozgrzanej patelni i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pomarańczę obierz ze skórki i wyfiletuj. Owoc granatu przekrój na pół, łyżeczką wyjmij nasiona. Na talerzu ułóż rukolę, kawałki piersi z kaczki, fileciki z pomarańczy, posyp owocami granatu. Całość delikatnie spryskaj oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podawaj z bagietką.

/ 5Pierś kaczki ze szparagami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 piersi kaczki ze skórą, 1 cytryna, oliwa z oliwek, świeży tymianek, skórka otarta z 1 cytryny, sól, pieprz, pęczek zielonych szparagów, 2 łyżki cukru, 1 kieliszek czerwonego wina, 4 łyżki octu balsamicznego, 200 g suszonych daktyli.
Przygotowanie: piersi opłucz i wysusz. Skórę delikatnie natnij w kratkę. Skrop mięso oliwą z oliwek, oprósz solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny oraz listkami tymianku. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Piersi smaż ok. 15 minut na patelni grillowej do zrumienienia. Przed podaniem pokrój w plastry. Szparagi ugotuj. Na patelni skarmelizuj cukier. Zalej winem. Dodaj pokrojone daktyle. Gotuj 3-4 min. wlej ocet, dopraw solą i pieprzem, Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce