Co w niej siedzi?
Chałwa dzięki dużej zawartości sezamu oprócz kalorii (536 kcal na 100 g) dostarcza sporej ilości cennych składników odżywczych. Najcenniejsze z nich to kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w sezamie) i lecytyna, która poprawia sprawność umysłową. To również doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, cynk, fosfor czy żelazo. Przysmak ten cechuje również znaczna zawartość witamin A, B i E, spośród których ta ostatnia zasługuje na szczególną uwagę. Witamina E, nazywana też witaminą młodości, zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i spowalnia starzenie się komórek. Naukowo dowiedziono, że zawarte w chałwie substancje są skutecznym środkiem pomagającym pokonać nie tylko chwilową chandrę, lecz również depresję. Chałwa zawiera jeszcze jedną cenną substancję - kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Minimalizuje tym samym ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych.