Chałwa - wartościowy słodki przysmak
Chałwa należy do najstarszych słodyczy świata. Zależnie od miejsca pochodzenia, możemy skosztować chałwy z kakao, orzechami lub bakaliami. Wbrew pozorom ma mniej kalorii niż czekolada, a w jej składzie znajdziemy kilka cennych dla naszego zdrowia składników. Obecnie bardzo łatwo dostać ten przysmak nie tylko w delikatesach, ale również supermarketach. Najlepiej jednak przygotować chałwę własnoręcznie - przepis jest bardzo prosty i możemy wykorzystać ulubione dodatki. Oto kilka ciekawostek na tematy chałwy.
Słodka pokusa
Chałwa należy do najstarszych słodyczy świata. Zależnie od miejsca pochodzenia, możemy skosztować chałwy z kakao, orzechami lub bakaliami. Wbrew pozorom ma mniej kalorii niż czekolada, a w jej składzie znajdziemy kilka cennych dla naszego zdrowia składników. Obecnie bardzo łatwo dostać ten przysmak nie tylko w delikatesach, ale również supermarketach. Najlepiej jednak przygotować chałwę własnoręcznie - przepis jest bardzo prosty i możemy wykorzystać ulubione dodatki. Oto kilka ciekawostek na tematy chałwy.
Chałwowe obyczaje
Pierwsze wzmianki o chałwie pochodzą jeszcze z czasów dawnego Babilonu. Najprawdopodobniej przywędrowała do Europy z Indii przez bliski wschód, później Persję, Turcję aż do Grecji, gdzie szybko zyskała na popularności. Swój fenomen zawdzięcza połączeniu masy sezamowej z karmelową. Istnieje wiele odmian chałwy, różniących się głównie rodzajem użytych nasion - w Turcji, Iranie oraz krajach basenu Morza Śródziemnego wykorzystuje się sezam, ale w Rosji i na Ukrainie do jej przygotowania używa się ziaren słonecznika lub maku. Zależnie od miejsca pochodzenia może mieć kruchą albo półpłynną konsystencję. Charakterystyczne są również dodatki np. olejki aromatyczne lub bakalie.
Różne są również formy podania. Przykładowo Egipcjanie lubią, gdy chałwa ocieka tłuszczem sezamowym, w Tunezji sprzedaje się ją w formie torcików, w Turcji zaś jest używana jako dodatek do pieczywa.
Co w niej siedzi?
Chałwa dzięki dużej zawartości sezamu oprócz kalorii (536 kcal na 100 g) dostarcza sporej ilości cennych składników odżywczych. Najcenniejsze z nich to kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w sezamie) i lecytyna, która poprawia sprawność umysłową. To również doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, cynk, fosfor czy żelazo. Przysmak ten cechuje również znaczna zawartość witamin A, B i E, spośród których ta ostatnia zasługuje na szczególną uwagę. Witamina E, nazywana też witaminą młodości, zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i spowalnia starzenie się komórek. Naukowo dowiedziono, że zawarte w chałwie substancje są skutecznym środkiem pomagającym pokonać nie tylko chwilową chandrę, lecz również depresję. Chałwa zawiera jeszcze jedną cenną substancję - kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Minimalizuje tym samym ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Pyszna i zdrowa?
Ze względu na drogocenny skład chałwa polecana jest pacjentom po kuracjach wyniszczających ich organizm - to pyszny i skuteczny sposób na wzmocnienie. Przed konsumpcją najlepiej skonsultować się z lekarzem i kierować się zdrowym rozsądkiem.
Wiele osób uważa, że spożywanie chałwy nie tylko dostarczy organizmowi potrzebnych składników, ale i przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dieta chałwowa pozwala stracić nawet 3 kilogramy w 3 dni, ale metoda ta nie jest do końca zdrowa. Tak jak inne monodiety łączy się z wyłączeniem zróżnicowanych pokarmów z codziennego jadłospisu, a to szybka droga do wyjałowienia. Mimo że chałwa, tak jak sezam, zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy, białko, a także cukry, to zalecana porcja 150 g w trakcie kuracji odchudzającej nie pokryje dziennego zapotrzebowania.
Uwaga na podróbki
Podobnie, jak w przypadku wielu innych produktów spożywczych, kupując chałwę należy przeanalizować jej skład. Obecne na etykiecie emulgatory i różnego rodzaju regulatory kwasowości powinny być dla nas pierwszym ostrzeżeniem. Zdarza się także, że producenci dodają kontrowersyjny składnik - korzeń mydlnicy, który dawniej był używany jako środek do prania, mycia i jako medykament na przeczyszczenie.
Przepis na domową chałwę
Najzdrowszą chałwę przyrządzimy samodzielnie. Używając naturalnych produktów możemy mieć pewność, że smakołyk zadowoli nie tylko nasze podniebienia, ale i dostarczy organizmowi cennych mikroelementów.
Składniki: 300 g ziaren sezamu, 50 ml miodu, łyżkę białego cukru, 3/4 łyżeczki wody, rodzynki.
Przygotowanie: cukier rozpuścić w niecałej łyżeczce wody i dodać go do miodu tak, aby powstała jednolita konsystencja. Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać ziarna sezamu i prażyć je, cały czas mieszając i nie dopuszczając do ich przypalenia. Po lekkim zbrązowieniu, sezam przesypać do moździerza i ubić na jednolitą masę. Następnie połączyć go z cukrem i miodem, wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Otrzymaną masę schłodzić w lodówce, aż stężeje. Kroić lekko zwilżonym nożem i np. podawać z gałką lodów.
mp/WP Kuchnia