Kawałki kurczaka w cieście cebulowym
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 3 cebule,
- 1/2 cytryny,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- ok. 15 łyżek mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na 4-5 cm paseczki, skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Cebule obierz z łupin, pokrój na mniejsze kawałki i przy pomocy blendera zmiksuj z mlekiem i jajkami. Teraz do masy cebulowej wsyp sól, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj. W tak przygotowanym cieście maczaj przyprawione mięso i smaż je na niewielkim ogniu, aż ciasto pięknie się przyrumieni. Kawałki kurczaka w cieście cebulowym podawaj z sosem czosnkowym – będą pyszne!