Tarta z burakami liściowymi
Buraki liściowe, czyli boćwina, są coraz bardziej popularne, choć trudno je dostać w sklepach. Jeśli mamy zaprzyjaźnionego rolnika, który je uprawia, zdobądźmy je i wykorzystajmy w kuchni. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, pół kostki masła, jajko, szczypta soli. Do zrobienia farszu potrzebujemy: pęczek buraków liściastych, trochę sera pleśniowego, cebula, natka pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy w misce, formujemy kule i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, wałkujemy, układamy w formie do tarty i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Liście buraków siekamy, podobnie jak cebulę i natkę. Ser kroimy w kostkę. Składniki farszu mieszamy z jajkiem, układamy na cieście i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.