Buraki i botwinka – jak je wykorzystać w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Smaczne inspiracje

Obraz
© Getty Images

To, że buraki należą do najzdrowszych warzyw wiadomo od dawna. Cenili je już starożytni Babilończycy, a także Grecy i Rzymianie. Buraki są nie tylko bardzo bogatym źródłem żelaza, ale przede wszystkim przeciwutleniaczy. Pomagają w walce z anemią, a zawarte w nich mikroelementy i witaminy wspomagają układ krwionośny.

Intensywny kolor buraków to zasługa betaniny, substancji, która niszczy wolne rodniki. Dzięki temu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Znakomicie oczyszczają też organizm, wspomagając usuwanie szkodliwych toksyn i zalegających w układzie pokarmowym złogów. Buraki, zarówno liściaste jak i korzeniowe możemy przygotować na wiele sposobów. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Buraki pieczone

Obraz
© Getty Images

Pieczenie buraków nie pozbawia ich jakichkolwiek mikroelementów, dlatego też warto przygotowywać te warzywa właśnie w ten sposób. Składniki: cztery buraki, cebula, trzy ząbki czosnku, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu kilka łyżek oliwy, suszone oregano, sól i pieprz. Buraki obieramy, kroimy w grube plastry. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na plasterki.

W misce mieszamy ocet z oliwą i przyprawami. Do marynaty dodajemy cebulę, czosnek i buraki. Mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Buraki z korniszonami

Obraz
© Getty Images

Sałatki z burakami to jeden z najbardziej popularnych sposobów na podanie tych warzyw. Do buraków pasuje mnóstwo innych warzyw, ale te marynowane są idealne. Potrzebujemy: cztery buraki, garść malutkich korniszonów, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, jogurt naturalny, ocet winny, sól i pieprz. Nieobrane buraki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy korniszony oraz posiekany szczypiorek i koperek. Jogurt mieszamy z octem, doprawiamy solą i pieprzem i tym sosem polewamy warzywa. Mieszamy i chłodzimy.

/ 6Tarta z burakami liściowymi

Obraz
© Getty Images

Buraki liściowe, czyli boćwina, są coraz bardziej popularne, choć trudno je dostać w sklepach. Jeśli mamy zaprzyjaźnionego rolnika, który je uprawia, zdobądźmy je i wykorzystajmy w kuchni. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, pół kostki masła, jajko, szczypta soli. Do zrobienia farszu potrzebujemy: pęczek buraków liściastych, trochę sera pleśniowego, cebula, natka pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy w misce, formujemy kule i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, wałkujemy, układamy w formie do tarty i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Liście buraków siekamy, podobnie jak cebulę i natkę. Ser kroimy w kostkę. Składniki farszu mieszamy z jajkiem, układamy na cieście i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Botwinka z ziemniakami

Obraz
© Pixabay

Boćwina to liście buraków odmiany liściastej. Botwina z kolei to liście buraków korzeniowych, na wiosnę dostępne razem z małymi buraczkami. Zupa, botwinka, wczesnym latem smakuje najlepiej. Potrzebujemy: duży pęczek botwiny, dwa ziemniaki, cebula, czosnek, koperek, bulion warzywny, oliwa, sól. Botwinkę myjemy, buraczki obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i pokrojoną drobno botwinę, chwilę smażymy. Wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i siekanym koperkiem.

/ 6Surówka z buraków

Obraz
© Pixabay

Upieczone w skórce buraki możemy przechowywać w lodówce kilka dni i przygotować z nich pyszną surówkę. Potrzebujemy: kilka buraków, kilka jabłek, cebulę, olej rzepakowy, sól, pieprz i suszony majeranek. Buraki pieczemy w skórce przez godzinę. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule drobno siekamy, jabłka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraków. Wlewamy kilka łyżek oleju i doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść