Buraki i botwinka – jak je wykorzystać w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Smaczne inspiracje

Obraz
© Getty Images

To, że buraki należą do najzdrowszych warzyw wiadomo od dawna. Cenili je już starożytni Babilończycy, a także Grecy i Rzymianie. Buraki są nie tylko bardzo bogatym źródłem żelaza, ale przede wszystkim przeciwutleniaczy. Pomagają w walce z anemią, a zawarte w nich mikroelementy i witaminy wspomagają układ krwionośny.

Intensywny kolor buraków to zasługa betaniny, substancji, która niszczy wolne rodniki. Dzięki temu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Znakomicie oczyszczają też organizm, wspomagając usuwanie szkodliwych toksyn i zalegających w układzie pokarmowym złogów. Buraki, zarówno liściaste jak i korzeniowe możemy przygotować na wiele sposobów. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Buraki pieczone

Obraz
© Getty Images

Pieczenie buraków nie pozbawia ich jakichkolwiek mikroelementów, dlatego też warto przygotowywać te warzywa właśnie w ten sposób. Składniki: cztery buraki, cebula, trzy ząbki czosnku, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu kilka łyżek oliwy, suszone oregano, sól i pieprz. Buraki obieramy, kroimy w grube plastry. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na plasterki.

W misce mieszamy ocet z oliwą i przyprawami. Do marynaty dodajemy cebulę, czosnek i buraki. Mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Buraki z korniszonami

Obraz
© Getty Images

Sałatki z burakami to jeden z najbardziej popularnych sposobów na podanie tych warzyw. Do buraków pasuje mnóstwo innych warzyw, ale te marynowane są idealne. Potrzebujemy: cztery buraki, garść malutkich korniszonów, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, jogurt naturalny, ocet winny, sól i pieprz. Nieobrane buraki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy korniszony oraz posiekany szczypiorek i koperek. Jogurt mieszamy z octem, doprawiamy solą i pieprzem i tym sosem polewamy warzywa. Mieszamy i chłodzimy.

/ 6Tarta z burakami liściowymi

Obraz
© Getty Images

Buraki liściowe, czyli boćwina, są coraz bardziej popularne, choć trudno je dostać w sklepach. Jeśli mamy zaprzyjaźnionego rolnika, który je uprawia, zdobądźmy je i wykorzystajmy w kuchni. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, pół kostki masła, jajko, szczypta soli. Do zrobienia farszu potrzebujemy: pęczek buraków liściastych, trochę sera pleśniowego, cebula, natka pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy w misce, formujemy kule i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, wałkujemy, układamy w formie do tarty i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Liście buraków siekamy, podobnie jak cebulę i natkę. Ser kroimy w kostkę. Składniki farszu mieszamy z jajkiem, układamy na cieście i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Botwinka z ziemniakami

Obraz
© Pixabay

Boćwina to liście buraków odmiany liściastej. Botwina z kolei to liście buraków korzeniowych, na wiosnę dostępne razem z małymi buraczkami. Zupa, botwinka, wczesnym latem smakuje najlepiej. Potrzebujemy: duży pęczek botwiny, dwa ziemniaki, cebula, czosnek, koperek, bulion warzywny, oliwa, sól. Botwinkę myjemy, buraczki obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i pokrojoną drobno botwinę, chwilę smażymy. Wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i siekanym koperkiem.

/ 6Surówka z buraków

Obraz
© Pixabay

Upieczone w skórce buraki możemy przechowywać w lodówce kilka dni i przygotować z nich pyszną surówkę. Potrzebujemy: kilka buraków, kilka jabłek, cebulę, olej rzepakowy, sól, pieprz i suszony majeranek. Buraki pieczemy w skórce przez godzinę. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule drobno siekamy, jabłka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraków. Wlewamy kilka łyżek oleju i doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców