Smaczne inspiracje
To, że buraki należą do najzdrowszych warzyw wiadomo od dawna. Cenili je już starożytni Babilończycy, a także Grecy i Rzymianie. Buraki są nie tylko bardzo bogatym źródłem żelaza, ale przede wszystkim przeciwutleniaczy. Pomagają w walce z anemią, a zawarte w nich mikroelementy i witaminy wspomagają układ krwionośny.
Intensywny kolor buraków to zasługa betaniny, substancji, która niszczy wolne rodniki. Dzięki temu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Znakomicie oczyszczają też organizm, wspomagając usuwanie szkodliwych toksyn i zalegających w układzie pokarmowym złogów. Buraki, zarówno liściaste jak i korzeniowe możemy przygotować na wiele sposobów. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Buraki pieczone
Pieczenie buraków nie pozbawia ich jakichkolwiek mikroelementów, dlatego też warto przygotowywać te warzywa właśnie w ten sposób. Składniki: cztery buraki, cebula, trzy ząbki czosnku, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu kilka łyżek oliwy, suszone oregano, sól i pieprz. Buraki obieramy, kroimy w grube plastry. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na plasterki.
W misce mieszamy ocet z oliwą i przyprawami. Do marynaty dodajemy cebulę, czosnek i buraki. Mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Buraki z korniszonami
Sałatki z burakami to jeden z najbardziej popularnych sposobów na podanie tych warzyw. Do buraków pasuje mnóstwo innych warzyw, ale te marynowane są idealne. Potrzebujemy: cztery buraki, garść malutkich korniszonów, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, jogurt naturalny, ocet winny, sól i pieprz. Nieobrane buraki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy korniszony oraz posiekany szczypiorek i koperek. Jogurt mieszamy z octem, doprawiamy solą i pieprzem i tym sosem polewamy warzywa. Mieszamy i chłodzimy.
Tarta z burakami liściowymi
Buraki liściowe, czyli boćwina, są coraz bardziej popularne, choć trudno je dostać w sklepach. Jeśli mamy zaprzyjaźnionego rolnika, który je uprawia, zdobądźmy je i wykorzystajmy w kuchni. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, pół kostki masła, jajko, szczypta soli. Do zrobienia farszu potrzebujemy: pęczek buraków liściastych, trochę sera pleśniowego, cebula, natka pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy w misce, formujemy kule i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, wałkujemy, układamy w formie do tarty i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Liście buraków siekamy, podobnie jak cebulę i natkę. Ser kroimy w kostkę. Składniki farszu mieszamy z jajkiem, układamy na cieście i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Botwinka z ziemniakami
Boćwina to liście buraków odmiany liściastej. Botwina z kolei to liście buraków korzeniowych, na wiosnę dostępne razem z małymi buraczkami. Zupa, botwinka, wczesnym latem smakuje najlepiej. Potrzebujemy: duży pęczek botwiny, dwa ziemniaki, cebula, czosnek, koperek, bulion warzywny, oliwa, sól. Botwinkę myjemy, buraczki obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i pokrojoną drobno botwinę, chwilę smażymy. Wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i siekanym koperkiem.
Surówka z buraków
Upieczone w skórce buraki możemy przechowywać w lodówce kilka dni i przygotować z nich pyszną surówkę. Potrzebujemy: kilka buraków, kilka jabłek, cebulę, olej rzepakowy, sól, pieprz i suszony majeranek. Buraki pieczemy w skórce przez godzinę. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule drobno siekamy, jabłka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraków. Wlewamy kilka łyżek oleju i doprawiamy solą i pieprzem.