Co warto wiedzieć o burakach?
Inną niezaprzeczalną zaletą buraka jest jego wpływ na równowagę kwasowo-zasadową.
- Dzieje się tak ze względu na wiele składników mineralnych o właściwościach alkalizujących. Zakwaszenie organizmu jest dziś powszechnym problemem. Wiąże się ono z naszą dietą - przesadnie bogatą w mięso, kawę czy herbatę, a także inne produkty o odczynie kwaśnym. Stosowany regularnie burak jest więc dobrym lekarstwem na ten problem - dodaje ekspertka z Akademii Skutecznej Diety.
Czerwone warzywo jest też przyjacielem osób na diecie i dbających o linię. Średnia bulwa to tylko ok. 46 kcal.
- Niestety w burakach kryje się też pewne zagrożenie. Rośliny te gromadzą azotany, które mogą zamieniać się w azotyny i rakotwórcze nitrozaminy, dlatego najlepiej byłoby wybierać buraki z upraw ekologicznych i skrapiać je sokiem z cytryny. Witamina C, która zawarta jest w cytrynie zapobiega przekształcaniu się azotanów w azotyny - radzi Dominika Dietrich-Stefankiewicz.