Burak - czerwony eliksir zdrowia

Przez wielu jest niedoceniany z powodu niepozornego wyglądu i lekko ziemistego smaku. Inni potrafią z niego wydobyć delikatny aromat i zaserwować w postaci eleganckiego, a nawet ekskluzywnego smakołyku. Mowa o jednym z najpopularniejszych polskich warzyw - buraku. Znajduje on w kuchni dziesiątki zastosowań, poza tym od wieków jest rośliną wykorzystywaną w medycynie ludowej. Nic dziwnego. Burak zawiera szereg cennych substancji odżywczych, skutecznie zwalczających różne choroby i pomagających zadbać o dobrą kondycję organizmu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zapomniany burak

Obraz
© 123RF.COM

Przez wielu jest niedoceniany z powodu niepozornego wyglądu i lekko ziemistego smaku. Inni potrafią z niego wydobyć delikatny aromat i zaserwować w postaci eleganckiego, a nawet ekskluzywnego smakołyku. Mowa o jednym z najpopularniejszych polskich warzyw - buraku. Znajduje on w kuchni dziesiątki zastosowań, poza tym od wieków jest rośliną wykorzystywaną w medycynie ludowej. Nic dziwnego. Burak zawiera szereg cennych substancji odżywczych, skutecznie zwalczających różne choroby i pomagających zadbać o dobrą kondycję organizmu.

/ 6Prozdrowotne działanie buraka

Obraz
© 123RF.COM

- Burak wykazuje liczne działania prozdrowotne. Przede wszystkim jest ceniony ze względu właściwości poprawiające parametry krwi oraz pobudzające pracę jelit - tłumaczy Dominika Dietrich-Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.

- Warzywo to polecane jest przede wszystkim osobom zmęczonym, apatycznym, bladym. Związki zawarte w burakach wspomagają bowiem tworzenie krwi, dzięki czemu zapobiegają anemii. Równocześnie z działaniem krwiotwórczym, sok z buraka ma też inną ważną właściwość - oczyszcza krew i pomaga wydalić kwas moczowy z organizmu.

Krwiotwórcze właściwości tego warzywa, to zasługa m.in. kwasu foliowego, którego burak jest bardzo bogatym źródłem. Jednocześnie witamina B9, czyli właśnie kwas foliowy, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, które tworzą nasze DNA. Odpowiednia podaż tej witaminy jest szczególnie istotna dla kobiet w ciąży. Jej niedobór może bowiem skutkować poważnymi wadami rozwojowymi płodu.

- Kwas foliowy jest też bardzo ważny przy tworzeniu tzw. hormonów szczęścia. Przy jego udziale powstają w organizmie substancje neurostymulujące - serotonina i noradrenalina - wyjaśnia Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk kliniczny.
- Serotonina działa uspokajająco. Jej odpowiedni poziom w organizmie zapewnia zdrowy sen. Noradrenalina z kolei odpowiada za aktywność w ciągu dnia. Jest przeciwieństwem adrenaliny, nazywanej hormonem stresu.

/ 6Co warto wiedzieć o burakach?

Obraz
© 123RF.COM

Inną niezaprzeczalną zaletą buraka jest jego wpływ na równowagę kwasowo-zasadową.
- Dzieje się tak ze względu na wiele składników mineralnych o właściwościach alkalizujących. Zakwaszenie organizmu jest dziś powszechnym problemem. Wiąże się ono z naszą dietą - przesadnie bogatą w mięso, kawę czy herbatę, a także inne produkty o odczynie kwaśnym. Stosowany regularnie burak jest więc dobrym lekarstwem na ten problem - dodaje ekspertka z Akademii Skutecznej Diety.

Czerwone warzywo jest też przyjacielem osób na diecie i dbających o linię. Średnia bulwa to tylko ok. 46 kcal.

- Niestety w burakach kryje się też pewne zagrożenie. Rośliny te gromadzą azotany, które mogą zamieniać się w azotyny i rakotwórcze nitrozaminy, dlatego najlepiej byłoby wybierać buraki z upraw ekologicznych i skrapiać je sokiem z cytryny. Witamina C, która zawarta jest w cytrynie zapobiega przekształcaniu się azotanów w azotyny - radzi Dominika Dietrich-Stefankiewicz.

/ 6Burak w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Dobry kucharz z buraka jest w stanie wyczarować dziesiątki potraw, od barszczu, przez surówkę, po zapiekankę czy wegetariańskie carpaccio. Bulwy są nie tylko smaczne, ale też trwałe, co ułatwia ich przechowywanie. Aby w pełni wykorzystać walory buraka należy jednak pamiętać o kilu rzeczach.

- Buraki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Aby zachowywać wszystkie witaminy, głównie kwas foliowy, najlepiej spożywać je w formie surowej, np. jako surówki czy soki - mówi dietetyczka. - Szczególnie sok jest godny polecenia. To prawdziwy eliksir zdrowia, który oczyszcza organizm i dobroczynnie działa na krew.

/ 6Burak w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszyscy potrafią rozsmakować się w tym warzywnym soku. Dla niektórych okazuje się też zbyt ciężkostrawny. W takiej sytuacji nie należy jednak z niego rezygnować, tylko sięgnąć po dodatki.
- Można go łączyć z sokiem z jabłka czy marchwi z odrobiną cytryny. Doskonały jest sok z buraków i pomarańczy. Owoc łagodzi ziemisty smak buraka, a dodatkowo witamina C zawarta w pomarańczy ułatwia przyswajanie żelaza - tłumaczy dietetyk kliniczny Dominika Dietrich-Stefankiewicz.

/ 6Zakwas buraczany

Obraz
© 123RF.COM

Dobroczynne właściwości ma też zakwas buraczany - niezbędny do przygotowania wigilijnego barszczu.
- Zakwas powinno się pić jesienią i zimą, gdyż wzmacnia odporność organizmu. Poza tym może hamować rozwój nowotworów - mówi dietetyczka. - Z kolei latem pamiętajmy o botwinie, można przygotować np. zupę botwinkową z dodatkiem buraka i marchewki. Taka zupa jest smaczna i bardzo zdrowa, dostarcza znaczne ilości błonnika, poprawia perystaltykę jelit - podpowiada ekspertka. - Z dodatkiem botwinki można przygotować także przepyszny chłodnik, idealny na upalne dni.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu