Burak - czerwony eliksir zdrowia

Przez wielu jest niedoceniany z powodu niepozornego wyglądu i lekko ziemistego smaku. Inni potrafią z niego wydobyć delikatny aromat i zaserwować w postaci eleganckiego, a nawet ekskluzywnego smakołyku. Mowa o jednym z najpopularniejszych polskich warzyw - buraku. Znajduje on w kuchni dziesiątki zastosowań, poza tym od wieków jest rośliną wykorzystywaną w medycynie ludowej. Nic dziwnego. Burak zawiera szereg cennych substancji odżywczych, skutecznie zwalczających różne choroby i pomagających zadbać o dobrą kondycję organizmu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zapomniany burak

Obraz
© 123RF.COM

Przez wielu jest niedoceniany z powodu niepozornego wyglądu i lekko ziemistego smaku. Inni potrafią z niego wydobyć delikatny aromat i zaserwować w postaci eleganckiego, a nawet ekskluzywnego smakołyku. Mowa o jednym z najpopularniejszych polskich warzyw - buraku. Znajduje on w kuchni dziesiątki zastosowań, poza tym od wieków jest rośliną wykorzystywaną w medycynie ludowej. Nic dziwnego. Burak zawiera szereg cennych substancji odżywczych, skutecznie zwalczających różne choroby i pomagających zadbać o dobrą kondycję organizmu.

/ 6Prozdrowotne działanie buraka

Obraz
© 123RF.COM

- Burak wykazuje liczne działania prozdrowotne. Przede wszystkim jest ceniony ze względu właściwości poprawiające parametry krwi oraz pobudzające pracę jelit - tłumaczy Dominika Dietrich-Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.

- Warzywo to polecane jest przede wszystkim osobom zmęczonym, apatycznym, bladym. Związki zawarte w burakach wspomagają bowiem tworzenie krwi, dzięki czemu zapobiegają anemii. Równocześnie z działaniem krwiotwórczym, sok z buraka ma też inną ważną właściwość - oczyszcza krew i pomaga wydalić kwas moczowy z organizmu.

Krwiotwórcze właściwości tego warzywa, to zasługa m.in. kwasu foliowego, którego burak jest bardzo bogatym źródłem. Jednocześnie witamina B9, czyli właśnie kwas foliowy, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, które tworzą nasze DNA. Odpowiednia podaż tej witaminy jest szczególnie istotna dla kobiet w ciąży. Jej niedobór może bowiem skutkować poważnymi wadami rozwojowymi płodu.

- Kwas foliowy jest też bardzo ważny przy tworzeniu tzw. hormonów szczęścia. Przy jego udziale powstają w organizmie substancje neurostymulujące - serotonina i noradrenalina - wyjaśnia Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk kliniczny.
- Serotonina działa uspokajająco. Jej odpowiedni poziom w organizmie zapewnia zdrowy sen. Noradrenalina z kolei odpowiada za aktywność w ciągu dnia. Jest przeciwieństwem adrenaliny, nazywanej hormonem stresu.

/ 6Co warto wiedzieć o burakach?

Obraz
© 123RF.COM

Inną niezaprzeczalną zaletą buraka jest jego wpływ na równowagę kwasowo-zasadową.
- Dzieje się tak ze względu na wiele składników mineralnych o właściwościach alkalizujących. Zakwaszenie organizmu jest dziś powszechnym problemem. Wiąże się ono z naszą dietą - przesadnie bogatą w mięso, kawę czy herbatę, a także inne produkty o odczynie kwaśnym. Stosowany regularnie burak jest więc dobrym lekarstwem na ten problem - dodaje ekspertka z Akademii Skutecznej Diety.

Czerwone warzywo jest też przyjacielem osób na diecie i dbających o linię. Średnia bulwa to tylko ok. 46 kcal.

- Niestety w burakach kryje się też pewne zagrożenie. Rośliny te gromadzą azotany, które mogą zamieniać się w azotyny i rakotwórcze nitrozaminy, dlatego najlepiej byłoby wybierać buraki z upraw ekologicznych i skrapiać je sokiem z cytryny. Witamina C, która zawarta jest w cytrynie zapobiega przekształcaniu się azotanów w azotyny - radzi Dominika Dietrich-Stefankiewicz.

/ 6Burak w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Dobry kucharz z buraka jest w stanie wyczarować dziesiątki potraw, od barszczu, przez surówkę, po zapiekankę czy wegetariańskie carpaccio. Bulwy są nie tylko smaczne, ale też trwałe, co ułatwia ich przechowywanie. Aby w pełni wykorzystać walory buraka należy jednak pamiętać o kilu rzeczach.

- Buraki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Aby zachowywać wszystkie witaminy, głównie kwas foliowy, najlepiej spożywać je w formie surowej, np. jako surówki czy soki - mówi dietetyczka. - Szczególnie sok jest godny polecenia. To prawdziwy eliksir zdrowia, który oczyszcza organizm i dobroczynnie działa na krew.

/ 6Burak w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszyscy potrafią rozsmakować się w tym warzywnym soku. Dla niektórych okazuje się też zbyt ciężkostrawny. W takiej sytuacji nie należy jednak z niego rezygnować, tylko sięgnąć po dodatki.
- Można go łączyć z sokiem z jabłka czy marchwi z odrobiną cytryny. Doskonały jest sok z buraków i pomarańczy. Owoc łagodzi ziemisty smak buraka, a dodatkowo witamina C zawarta w pomarańczy ułatwia przyswajanie żelaza - tłumaczy dietetyk kliniczny Dominika Dietrich-Stefankiewicz.

/ 6Zakwas buraczany

Obraz
© 123RF.COM

Dobroczynne właściwości ma też zakwas buraczany - niezbędny do przygotowania wigilijnego barszczu.
- Zakwas powinno się pić jesienią i zimą, gdyż wzmacnia odporność organizmu. Poza tym może hamować rozwój nowotworów - mówi dietetyczka. - Z kolei latem pamiętajmy o botwinie, można przygotować np. zupę botwinkową z dodatkiem buraka i marchewki. Taka zupa jest smaczna i bardzo zdrowa, dostarcza znaczne ilości błonnika, poprawia perystaltykę jelit - podpowiada ekspertka. - Z dodatkiem botwinki można przygotować także przepyszny chłodnik, idealny na upalne dni.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny