Zdrowotne właściwości
W kaszy bulgur na uwagę zasługują bezcenne dla zdrowia witaminy i minerały. To bardzo dobre źródło kwasu foliowego (witamina B9 lub B11), który wpływa na prawidłowy rozwój płodu, jest więc niezbędny w diecie przyszłych matek. Ale kwas foliowy jest ważny nie tylko w przypadku ciężarnych kobiet. Chroni nas przed chorobami serca, anemią i wylewem, działa kojąco i przeciwdepresyjnie, pomaga uporać się ze stresem, usprawnia procesy krwiotwórcze, zabezpiecza przed nowotworami, korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
W kaszy bulgur obecna jest witamina K oraz inne niż kwas foliowy witaminy z grupy B - szczególnie B1, B5, B6 i B2, które dobroczynnie wpływają na układ nerwowy, co przekłada się na lepszą koncentrację, dobrą pamięć i samopoczucie. Witaminy z grupy B są naturalnym środkiem przeciwko depresji i psychicznym dołkom. W kaszy bulgur znajduje się ponadto dużo potasu, fosforu i magnezu, a także wapń, żelazo, sód, cynk, miedź, mangan. Bezcenny w tym produkcie jest również błonnik - reguluje on pracę układu pokarmowego, chroni przed zaparciami, reguluje perystaltykę jelit, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn.