Bulgur - kasza dobra na wszystko?

Na targowiskach, w sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach coraz częściej można natknąć się na kaszę bulgur. Ma postać drobnych ziarenek w jasnym albo brązowym kolorze. Badania naukowe dowodzą, że warto jeść ją dla zdrowia. A jak ją przygotować? Możliwości jest mnóstwo - pasuje do zup, sałatek, dań jednogarnkowych, zapiekanek, a nawet deserów.

Obraz

/ 6Uniwersalny dodatek do dań

Obraz
© 123RF.COM

Na targowiskach, w sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach coraz częściej można natknąć się na kaszę bulgur. Ma postać drobnych ziarenek w jasnym albo brązowym kolorze. Badania naukowe dowodzą, że warto jeść ją dla zdrowia. A jak ją przygotować? Możliwości jest mnóstwo - pasuje do zup, sałatek, dań jednogarnkowych, zapiekanek, a nawet deserów. Kasza bulgur otrzymywana jest z pszenicy twardej (durum), która obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż. Z pszenicy durum wyrabia się mąkę, kaszę oraz makaron - ten ostatni ze względu na wysoką zawartość glutenu (to dlatego durum bywa nazywana "pszenicą makaronową"). Wytwarzana z niej kasza bulgur jest częstym gościem w daniach kuchni tureckiej i bliskowschodniej, gdzie jej spożywanie ma długą tradycję. W Polsce bulgur dopiero zyskuje zwolenników. Możemy ją spotkać w odmianie drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.

[ Kasza na stół ]( http://kuchnia.wp.pl/kasza-na-stol-6054629719995009g

/ 6Źródło dobrych węglowodanów

Obraz
© 123RF.COM

To kasza bardzo pożywna, której regularne jedzenie korzystnie wpływa na stan zdrowia. Zawiera nieznaczną ilość tłuszczu, za to sporo węglowodanów - i są to dobre dla organizmu węglowodany złożone. Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby węglowodany stanowiły w sumie ok. 50-60 proc. dziennej energii pochodzącej z pokarmów, w tym ogromną większością powinny być właśnie węglowodany złożone. Są paliwem dla organizmu, a zwłaszcza dla mózgu, powodują stopniowe uwalnianie glukozy, nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, zasycają na długo, poprawiają nastrój, pamięć i koncentrację. W organizmie pełnią funkcje strukturalne i zapasowe. Mają niski indeks glikemiczny.

/ 6Zdrowotne właściwości

Obraz
© 123RF.COM

W kaszy bulgur na uwagę zasługują bezcenne dla zdrowia witaminy i minerały. To bardzo dobre źródło kwasu foliowego (witamina B9 lub B11), który wpływa na prawidłowy rozwój płodu, jest więc niezbędny w diecie przyszłych matek. Ale kwas foliowy jest ważny nie tylko w przypadku ciężarnych kobiet. Chroni nas przed chorobami serca, anemią i wylewem, działa kojąco i przeciwdepresyjnie, pomaga uporać się ze stresem, usprawnia procesy krwiotwórcze, zabezpiecza przed nowotworami, korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

W kaszy bulgur obecna jest witamina K oraz inne niż kwas foliowy witaminy z grupy B - szczególnie B1, B5, B6 i B2, które dobroczynnie wpływają na układ nerwowy, co przekłada się na lepszą koncentrację, dobrą pamięć i samopoczucie. Witaminy z grupy B są naturalnym środkiem przeciwko depresji i psychicznym dołkom. W kaszy bulgur znajduje się ponadto dużo potasu, fosforu i magnezu, a także wapń, żelazo, sód, cynk, miedź, mangan. Bezcenny w tym produkcie jest również błonnik - reguluje on pracę układu pokarmowego, chroni przed zaparciami, reguluje perystaltykę jelit, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn.

/ 6Przysmak dla cukrzyków

Obraz
© 123RF.COM

Składniki obecne w kaszy bulgur dobroczynnie wpływają na serce, układ krwiotwórczy i nerwowy. Regulują poziom ciśnienia, pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę, wzmacniają mięśnie. Produkt ten jest zalecany w diecie osób chorujących na cukrzycę, cierpiących na depresję, otyłych, kobiet ciężarnych, osłabionych. Nie mogą jednak po niego sięgać osoby z nietolerancją glutenu (celiakią). W 100 g ugotowanego bulguru jest ok. 83 kcal. IG = 46.

/ 6Do sałatek i dań kuchni arabskiej

Obraz
© 123RF.COM

Kaszę bulgur można łatwo przygotować - ziarna pszenicy są najpierw gotowane, a następnie suszone i utłuczone na drobną, średnią bądź grubą kaszę, co znacznie ułatwia jej obróbkę. Bulgur drobnoziarnisty zalecany jest do potraw delikatnych, a gruboziarnisty - do dań o wyrazistym smaku.

Do czego ją wykorzystać? Zrób tabbouleh, rodzaj sałatki warzywnej (nazywanej "sałatką libańską"), w której oprócz kaszy bulgur znajdują się pomidory, ogórek, cebula, czerwona papryka, czosnek, natka pietruszki, mięta. Składniki polewa się oliwą z oliwy i cytryną. Niektórzy dorzucają do sałatki orzeszki piniowe i kolendrę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Bulgur jest składnikiem tataru libańskiego - robimy go z mielonej jagnięciny, cebuli, przypraw (takich jak czarny i biały pieprz, ziele angielskie, cynamon, sól) i właśnie kaszy bulgur. Tatar podaje się z chlebkiem pita i kieliszkiem białego wina. Kasza bulgur może być składnikiem gorącej zupy, gulaszu, zapiekanek, dań jednogarnkowych. Zawsze sprawdzajmy na etykiecie, czy bulgur trzeba gotować (czasem wystarczy namoczyć go w gorącej wodzie, jak kuskus). Możesz przygotować go na śniadanie (podobnie jak owsiankę czy jaglankę) - ugotuj kaszę w mleku albo wodzie, a następnie dodaj łyżeczkę miodu, orzechy, bakalie, suszone bądź świeże owoce; w takiej formie
kaszę możemy podawać również jako deser. Kasza bulgur bywa ponadto przygotowywana jak risotto. Innym daniem kuchni wschodu, w którym znajduje się bulgur, jest pilaw. Robi się go z kaszy albo ryżu, mięsa bądź ryb, warzyw i aromatycznych przypraw.

/ 6Pomysły na dania z kaszą bulgur

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/3 szklanki oliwy, 2 szklanki grubego bulguru (namoczonego i odsączonego), 1 drobno posiekana duża cebula, 1 łyżeczka soli, 3 szklanki wrzątku

*Wykonanie: *na dużym ogniu podgrzej oliwę w średnim rondlu. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie (ok. 3 minuty). Dodaj bulgur i sól. Wymieszaj, zmniejsz ogień do małego, wstaw pod rondel płytkę rozpraszającą ciepło i gotuj, aż bulgur będzie miękki i puszysty (ok. 30 minut). Podawaj na gorąco. Uwaga! Przed ugotowaniem namocz kaszę. Rozsyp ją na tacy i dokładnie przebierz, wyrzucając wszelkie śmieci. Wsyp do miski, zalej zimną wodą i mocz 10 minut. Wyjmuj rękami, wyciskając z niej tyle wody, ile się da i przekładaj do czystej miski.

*Składniki: *1/4 szklanki oliwy, 1 średnia cebula, 3/4 kg bardzo dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych (wraz z sokiem), 1 szklanka grubego bulguru, namoczonego i odsączonego, 1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki drobno mielonego czarnego pieprzu, 1/2 szklanki wrzątku

*Wykonanie: * na średnim ogniu podgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć cebulę i smaż, aż zrobi się miękka i szklista (ok. 5 minut). Dodaj pomidory wraz z sokiem, bulgur, ziele angielskie, cynamon i pieprz. Duś, aż bulgur przejdzie tłuszczem i przyprawami, a korzenie nabiorą aromatu (ok. 10 minut). Dolej wrzątek, nakryj rondel i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kwadrans. Wsuń pod rondel płytkę rozpraszającą ciepło, zmniejsz ogień do małego i gotuj, aż burgul wchłonie całą wodę (20-25 minut). Podawaj na ciepło.

RAF

Przepisy pochodzą z książki: "Kuchnia arabska", May S. Bsisu, wyd. Klub Dla Ciebie, Warszawa 2007

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce