Odrywane bułeczki maślane
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1/2 kostki masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- łyżka kwaśniej śmietany,
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- szklanka ulubionych owoców (jeśli są duże pokrój je na mniejsze kawałki wielkości np. malin).
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Do miski wsyp pozostałą część mąki, cukru, żółtka, łyżkę śmietany i cukier z wanilią, wlej mleko, dodaj zaczyn, rozpuszczone masło i zacznij zagniatać ciasto. Teraz miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj placek grubości ok. 2 cm. Za pomocą szklanki zacznij wykrawać krążki. Na każdym z nich połóż owoce, starannie zalep je i uformuj okrągłe bułeczki. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i poukładaj w nim bułeczki jedną obok drugiej tak, by pomiędzy nimi było ok. 1,5 cm przestrzeni. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i poczekaj, aż ładnie się zarumienią – ok. 20-25 minut. Kiedy już wystygną, obsyp je cukrem puderm i zajadaj.