Drożdżówki z serem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 25 g suchych drożdży,
- 2 jajka,
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru do wypieków,
- 50 g masła,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- 1/2 kg zmielonego sera białego.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie w dużej misce wymieszaj ze sobą pozostałą część mąki i mleka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, jedno jajko i 2 żółtka, dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już odpowiednio napowietrzone, gęste i sprężyste, dodaj do niego rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrób, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Kiedy ciasto rośnie, przygotuj serowe nadzienie bułeczek. W dużej misce wymieszaj ze sobą dokładnie zmielony ser, jajko, 1/4 szklanki cukru. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, uformuj z kulę, którą rozwałkuj na placek grubość ok. pół cm i go posmaruj serem. Teraz dłuższe boki ciasta zawiń na dwa, by pokrywały się i tak powstały pas pokrój na równe kawałki, które skręcaj o 180 stopni. Kiedy już wszystkie bułeczki są uformowane, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.