Gdzie kupić, ile kosztują, jak zrobić samemu?
Nieaktywne płatki drożdżowe można kupić w supermarketach, delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością i z wegeteriańskim/wegańskim asortymentem. Paczka 100 g płatków kosztuje ok. 10–15 zł. Kupując płatki w sklepie, należy sprawdzać etykiety, bo mogą zawierać np. mąkę pszenną i/lub sól.
Płatki drożdżowe można zrobić też samemu – wtedy są całkowicie bezglutenowe. Drożdże (2–3 kostki) należy ogrzać w temperaturze pokojowej, a następnie pokruszyć, umieszczając w miseczce, zasypać 2–3 łyżkami cukru (może być też syrop klonowy albo z agawy), zalać połową szklanki ciepłej wody, dokładnie wymieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie drożdże należy wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piec przez kwadrans w ok. 200 stopniach, następnie uchylić drzwiczki piekarnika (na ok. 10 minut) i od razu zmniejszyć temperaturę do ok. 120 stopni. Drzwiczki zamknąć i suszyć drożdże przez mniej więcej godzinę. Na koniec drożdże należy drobno rozkruszyć albo zmiksować. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w słoiku.