Paczki
- 4 jajka
- 50 g drozdzy
- pol litra mleka
- pol kostki margaryny
- 200 g cukru
- szczypta soli
- maka
rozczyn:
do miski wlewamy szklanke letniego mleka i dodajemy drozdze i 50 g cukru, zasypujemy maka (ok. 1,5 szklanki) dobrze wymieszac. Odstawiamy do cieplego zeby drozdze zaczely garowac. Nastepnie wlewamy reszte letniego mleka, jajka, roztopiona margaryne(nie goraca) , cukier, wsypujemy make (ok kg) i szczypte soli. Wszystko mieszamy . Ciasto nie moze byc rzadkie. Ciasto musi urosnac 2 razy. Ciasto dzielimy i formujemy paczki i odstawiamy do wyrosniecia. Nastepnie smazymy na glebokim oleju. Podczas formowania paczkow mozna dac nadzienie, lub po upieczeniu szpryca.
Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1
Podziel się opinią
Komentarze