Właściwości zdrowotne
właściwości botwiny i boćwiny zapytaliśmy ekspertkę, Małgorzatę Szymkowiak z Centrum Dietetycznego Naturhouse Gdańsk-Wrzeszcz.
Zarówno botwina jak i boćwina mają wiele składników odżywczych m.in. witaminy z grupy B, A oraz C. Warzywa te są polecane osobom, które dbają o szczupłą sylwetkę, gdyż są cennym źródłem błonnika, dzięki czemu usprawniają prace jelit. Obie rośliny działają odkwaszająco na organizm, regulują gruczoły potowe oraz łojowe, dlatego zalecane są również przy problemach z cerą. Botwina i boćwina są szczególnym uzupełnieniem diety przy anemii, a także kobiet w ciąży. Potrawy z młodych liści buraków ćwikłowych to przede wszystkim zupy, gołąbki, ale świetnie nadają się również jako dodatki do mięs i ciast. Boćwina ma duże liście o wyraźnym smaku, dlatego najbardziej smakuje w wersji sałatkowej, świetnie nadaje się też jako dekoracja do potraw.