Dobre strony
Warto pamiętać, że boczek wieprzowy ma również zalety - dostarcza solidnej dawki pełnowartościowych białek, które stanowią niezbędny składnik pożywienia współczesnego człowieka. Zawarte w mięsie aminokwasy regulują funkcjonowanie centralnego układu nerwowego i mają wpływ na nasz stan emocjonalny, nastrój, pamięć czy koncentrację.
Wszystkie tłuszcze (w tym również nasycone), zapewniają organizmowi skoncentrowaną formę energii. Odgrywają również trudną do przecenienia rolę w transportowaniu rozpuszczalnych w nich witamin: A, D, E i K. W mięsie wieprzowym, w tym również boczku, znajdziemy bardzo dużo witaminy B1, nieprzypadkowo nazywanej "witaminą radości", ponieważ w układzie nerwowym wspomaga cholinę, która jest odpowiedzialna za nasz nastrój, poprawę samopoczucie i zwiększenie odporności na stres.
Wieprzowina dostarcza również całkiem sporo żelaza, czyli niezastąpionego uczestnika procesu produkcji hemoglobiny, umożliwiającej transport tlenu do komórek.