Pytania o tłuszcze
Wśród różnych przysmaków wieprzowych boczek uchodzi za największy magazyn nasyconych kwasów tłuszczowych, które według specjalistów podnoszą poziom "złego" cholesterolu LDL. Jego nadwyżka odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi. Doprowadza to do zwężenia tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do występowania chorób układu krążenia - udaru mózgu czy zawału serca.
Trawienie nasyconych kwasów tłuszczowych zabiera nam sporo energii i rozregulowuje procesy przemiany materii. Zbyt częste spożywanie boczku może skutkować stanami zapalnymi żołądka, zakwaszeniem organizmu, a także obciążeniem nerek i wątroby. Niekiedy prowadzi też do niszczenia flory bakteryjnej.
Czy nasycone kwasy tłuszczowe to samo zło? Ostatnie wyniki badań naukowych stawiają duży znak zapytania przy tej opinii. Zaskakujący raport ze studium przeprowadzonego w Children's Hospital Oakland Research Center w Oklahomie zaprezentowano w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition". Po zebraniu danych dotyczących ponad 350 tysięcy osób potwierdzono, że spożywanie znacznej ilości nasyconych kwasów rzeczywiście prowadzi do podwyższenia poziomu "złego cholesterolu", jednak nie stwierdzono bezpośredniej zależności między samymi tłuszczami a chorobami układu krążenia.