Czy Polacy lubią boczek?
Polacy wciąż cenią wieprzowinę. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że w ubiegłym roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadł blisko 38,5 kg tego gatunku mięsa, co oznacza wzrost o ponad 3 kg w porównaniu do 2013 r. Okazujemy się jednymi z największych smakoszy wieprzowiny w Unii Europejskiej, gdzie średnie jej spożycie nie przekracza 31 kg.
Najbardziej lubianą częścią świńskiej tuszy jest schab, ale od wieków bardzo cenimy również boczek, czyli mięsno-tłuszczowy wycinek z dolnej części wieprzowego brzucha. To ulubiony dodatek do wielu potraw, od przygotowywanej na śniadanie jajecznicy po wielkanocny żurek. W polskich sklepach coraz częściej bywa nazywany bekonem, choć ten przysmak, szczególnie popularny na Wyspach Brytyjskich, trochę różni się od rodzimego boczku, ponieważ jest zwykle pozyskiwany z innych części świni, najczęściej schabu, a także pozbawiany lubianego przez nas tłuszczyku.
To właśnie boczkowy tłuszcz stanowi największy problem i budzi kontrowersje wśród dietetyków.