Nasiona zdrowia i młodości
Niewielkie zielone ziarenka zawierają całą gamę niezwykle cennych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Obecne w bobie potas i magnez są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Inne ważne składniki to żelazo i cynk. Żelazo jest nieodzowne do budowy czerwonych krwinek, a cynk odpowiada m.in. za regenerację skóry i włosów.
W bobie znajdziemy też sporo ważnych dla naszego organizmu witamin. Przede wszystkim - witaminę C, PP, witaminy z grupy B i foliany.
- Witamina C ma bardzo wiele funkcji. Przede wszystkim wzmacnia odporność i wspomaga odnowę skóry. Dla optymalnego działania całego organizmu, w tym układu nerwowego potrzebna jest odpowiednia dawka witamin z grupy B. Witamina PP jest bardzo ważna dla procesów regeneracji i odnowy przebiegających w naszym ciele. A z obecności w bobie folianów powinny korzystać przede wszystkim kobiety w ciąży i planujące dziecko, gdyż są to związki niezbędnie dla prawidłowego rozwoju płodu - tłumaczy Agata Lewandowska.
Kolejną ogromną zaletą jest bobu są przeciwutleniacze. Bób zawiera polifenole, które pomagają zapobiegać wielu chorobom oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu.