Bób - przysmak dla zdrowia
Co warto o nim wiedzieć?
Zielone nasiona bobu, podobnie jak młody groszek, to prawdziwy symbol wiosny. Choć cały rok dostępny jest w sprzedaży mrożony, miłośnicy tej rośliny z niecierpliwością czekają na świeże, młodziutkie ziarna. Nic dziwnego. Wtedy właśnie smakują najlepiej. Czy to w postaci pasty czy jako dodatek do mięs lub sałatek czy zwyczajnie ugotowany z odrobiną masła, soli, czosnku i koperku - jak kto woli. Choć smak to wielki atut bobu, nie należy zapominać, że to również niezwykle zdrowe warzywo, które warto włączyć do codziennej diety.
Zielone nasiona bobu, podobnie jak młody groszek, to prawdziwy symbol wczesnego lata. Choć cały rok dostępny jest w sprzedaży mrożony, miłośnicy tej rośliny z niecierpliwością czekają na świeże, młodziutkie ziarna. Nic dziwnego. Wtedy właśnie smakują najlepiej. Czy to w postaci pasty czy jako dodatek do mięs lub sałatek czy zwyczajnie ugotowany z odrobiną masła, soli, czosnku i koperku - jak kto woli. Choć smak to wielki atut bobu, nie należy zapominać, że to również niezwykle zdrowe warzywo, które warto włączyć do codziennej diety.