Prowansalska zupa pomidorowa
Trudno znaleźć Polaka, który nie lubiłby tradycyjnej "pomidorówki". Prowansalska wersja jest trochę łagodniejsza w smaku, a przede wszystkim łatwiejsza do przygotowania. Potrzebujemy tylko kilograma dojrzałych pomidorów, które sparzamy we wrzątku, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych. Dodajemy je do garnka z posiekaną cebulą, podsmażoną wcześniej z kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Doprawiamy szczyptą cukru i bazylią (najlepiej świeżą). Dusimy około kwadransa, następnie dolewamy pół litra wody, wsypujemy około ¼ szklanki kaszy jęczmiennej i gotujemy przez 30-40 minut. Jeśli mamy w lodówce skórkę parmezanu, możemy ją dorzucić do zupy, nada jej bardziej wyrazistego smaku.