Ślimak z białej kiełbasy
Na koniec przepis jednej z użytkowniczek WP Kuchnia.
*Składniki: *ok. 1 kg białej kiełbasy w niedużych kawałkach (ważne żeby były w jednym flaku, nie rozcięte), 0,5 kg białej kapusty surowej, 1 nieduże jabłko, 0,5 kg kapusty kiszonej, sałatkowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 proc., 2 duże cebule, 4 suszone prawdziwki, 120 g chudego boczku wędzonego, 3 łyżki oleju, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 smukłe marchewki, kilka gałązek natki pietruszki, do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk suszony, kminek, liść laurowy, ziele angielskie.
Przygotowanie: kiełbasę układamy na dnie szerokiego garnka zwijając ją w ślimaka - nie rozcinamy poszczególnych pętek. Zalewamy ją zimną wodą, tyle żeby tylko przykryła kiełbasę, dokładamy 2 liście laurowe i 4-5 kuleczek ziela angielskiego, zagotowujemy, szumujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Zostawiamy w wywarze do ostudzenia. Grzyby zalewamy 1 szkl. gorącej wody, zostawiamy na min. 30 min. Kiedy lekko zmiękną wyjmujemy i kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy, gotujemy w małej ilości wody i kroimy w krążki albo kwiatki - wywar możemy dodać do kapusty słodkiej. Białą, słodką kapustę kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane i posiekane jabłko. Oprószamy 1 łyżeczką cukru i 0,5 łyżeczki soli, wlewamy połowę wywaru z kiełbasy i dusimy ok. 15 min. Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę lubczyku i dusimy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy pieprzem. Kapustę kiszoną siekamy, ale niezbyt drobno, przekładamy do drugiego garnka, dodajemy 1 łyżeczkę ziaren kminku,
namoczone grzyby i wodę z ich moczenia, 1 liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego - dusimy 20 min. Przyprawiamy pieprzem, raczej już nie solimy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać i odcisnąć, ale ja tego nie robię bo używam sałatkowej. Cebule obieramy, jedną kroimy w cienkie piórka, drugą w drobną kostkę. Boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy boczek i zesmażamy go na skwarki, zdejmujemy na talerzyk. Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy się zrumieni wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę wlewając resztę wywaru z kiełbasy - sprawiedliwie obdzielamy zawiesiną obie kapusty i zagotowujemy je ponownie. Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i kładziemy ślimaka kiełbasianego. Dodajemy piórka cebuli, smażymy 10-15 min. aż wszystko się zrumieni. Na dużym półmisku układamy obok siebie na przemian obie kapusty, na "posłanku" kładziemy ślimaka kiełbasianego z cebulką, dookoła posypujemy skwarkami z
boczku, dekorujemy krążkami marchewki i listkami natki pietruszki.